15 de març de 2014
15.03.2014

Entitats denuncien que el Trueta cobra factures a estrangers abans d'atendre'ls

L'hospital nega amb rotunditat que es produeixin aquests casos i assegura que primer sempre es dóna atenció

15.03.2014 | 00:00
Les urgències de l´hospital Trueta de Girona.

La Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat) presentarà davant el Síndic de Greuges 40 casos no resolts de persones que no poden accedir al sistema sanitari català i que consideren que són víctimes d'un "apartheid sanitari".

La presidenta del Comitè 1 de Desembre -integrat en la plataforma-, Montserrat Pineda, va indicar en roda de premsa que aquests 40 casos exemplifiquen els més de 300 "de diferent tipologia" que sí s'han solucionat i que configuren "la punta de l'iceberg" d'una societat que "vulnera els drets humans".

Concretament, Pineda va assegurar que diversos hospitals, entre ells el Clínic de Barcelona, la Mútua de Terrassa i Josep Trueta de Girona, cobren factures "de forma generalitzada" a persones estran?geres en urgències abans de l'atenció, "en lloc de carregar les factures al CatSalut". Sobre això, el Trueta va negar rotundament que es produeixin casos com aquests, i va assegurar que "sempre, primer es dóna atenció" a aquests pacients. PASUCat va exigir al Govern que suprimeixi o modifiqui la instrucció que lliga l'accés a la sanitat dels ciutadans estrangers al seu empadronament i que la Generalitat va fixar el 2012, després que l'Executiu espanyol aprovés un decret llei que restringia la sanitat als beneficiaris de la seguretat social, excepte les urgències, els menors i les embarassades.

Pineda va indicar que la instrucció, que ofereix la cobertura d'urgències, atenció primària i el 40 % de la prestació farmacèutica a les persones que resideixen a Catalunya des de fa tres mesos i l'atenció completa a les que fa més d'un any que hi viuen, s'aplica de forma arbitrària. La portaveu del comitè va ressaltar que, en lloc de millorar l'atenció, la instrucció ha legitimat "l'exclusió sanitària" per les dificultats per accedir-hi i que, segons Pineda, denoten "racisme institucional".

Com a exemple, va ressaltar que a molts menors se'ls demana a Catalunya tenir la documentació d'empadronament per poder rebre atenció mèdica quan, segons el reial decret, han d'estar en igualtat de condicions que els menors espanyols. Les entitats van criticar la falta de control del Departament de Salut sobre els casos de violació de drets i sobre la "facturació massiva" i va assegurar que les úniques dades de què disposa la Generalitat són les que ha recollit la plataforma.

Pel seu costat, la metge de capçalera i membre del Fòrum Català d'Assistència Primària, Blanca de Gispert, ha detallat que els cartells penjats als hospitals que avisen de la necessitat de presentar el document d'identitat i la targeta sanitària actuen com a mesura dissuasiva per a moltes persones i "creen confusió".

De Gispert també va recordar que la plataforma, que la integren 35 entitats i diversos professionals sanitaris, disposa d'un observatori on qualsevol pot registrar un cas de vulneració de drets en matèria de sanitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook