15 de març de 2014
15.03.2014

Mossos i vigilants privats intercanviaran informació per perseguir delinqüents

Empreses del sector de la seguretat es reuneixen a Girona amb representants de la policia per establir vies de col·laboració

15.03.2014 | 00:00
La reunió va aplegar les 19 empreses del sector de la seguretat privada que hi ha a la província de Girona.

Els Mossos d'Esquadra i els vigilants de seguretat privada de Girona treballaran conjuntament per intercanviar informació sobre els delinqüents habituals de cada zona. Representants de les 19 empreses que operen a la demarcació es van reunir amb representants del cos -entre ells hi havia el cap de la regió, el comissari Joaquim Belenguer- per establir els protocols de col·laboració.

Entre d'altres,van acordar que els Mossos passaran habitualment a patrullar per aquelles empreses o establiments que disposin de seguretat privada per tal de compartir informació amb els vigilants sobre fets o delinqüents que operin a cada zona. També compartiran informació a través d'una adreça de correu electrònic.

A les comarques gironines treballen més de 700 vigilants de seguretat privada que presten servei a empreses, urbanitzacions, discoteques, supermercats o d'altes establiments. D'altra banda, uns 1.800 Mossos vetllen per la seguretat a les comarques gironines. Per poder aprofitar les sinèrgies entre uns i altres i poder compartir informació, ahir es va celebrar una reunió entre representants de la policia i les 19 empreses que treballen a la demarcació.

El cap de la regió policial, el comissari Joaquim Belenguer va reconèixer que "la nostra obligació és coordinar-nos per millorar la seguretat de les persones". Aquesta és la segona reunió que es fa amb aquest sector, després d'una primera trobada que es va fer dos anys enrere. Segons va explicar el comissari, la trobada es va fer a iniciativa de les dues parts amb la voluntat d'aprofundir en la manera de com treballar més coordinats.

A nivell central, ja existeix una unitat específica per mantenir el contacte amb aquestes empreses de seguretat privada. Es tracta de la Unitat Permanent d'Interlocució Operativa amb la Seguretat Privada (UPIOSP). A nivell regional, però, el cos ha decidit iniciar noves línies de col·laboració.

Contacte entre els cossos

Segons va relatar el comissari, a la reunió es va decidir crear un sistema per tal que el cos conegui tots els punts de les comarques gironines on hi ha seguretat privada. D'aquesta manera, les patrulles poden passar regularment a parlar amb els vigilants privats i poder compartir informació sobre els últims incidents, els fets que s'han registrat o els delinqüents habituals que han detectat pels establiments.

Aquesta informació pot ser útil tant pels Mossos -que poden tenir coneixement de noves bandes o delinqüents i del seu modus operandi- però també per als vigilants de seguretat privada, ja que els policies els poden alertar de les novetats que estan passant a la seva zona.

El comissari Joaquim Belenguer va posar dexemple d'una banda de lladres que es dediqui a robar a supermercats. Si la patrulla de mossos té coneixement d'aquesta banda i manté contacte amb els vigilants de seguretat de la zona pot alertar-los de la seva presència i així prevenir nous robatoris. A la vegada, si els vigilants estan avisats, també poden detectar els lladres i avisar la policia si els veuen. "Tots hi sortim guanyant", va destacar Belenguer.

A banda d'impulsar aquest contacte directe entre les patrulles i els vigilants de seguretat, a la reunió també es va decidir crear una adreça de correu electrònic on es puguin recollir tots els suggeriments, comentaris o incidències. Inicialment, aquesta comunicació serà d'àmbit regional però, segons va avançar Belenguer, treballaran perquè el contacte acabi essent d'àmbit comarcal.

Les dues parts van acordar convocar una nova trobada abans que acabi l'any per analitzar com estan funcionant aquestes noves mesures de coordinació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit