16 de març de 2014
16.03.2014

El Col·legi de Metges acusa una mútua de posar en risc l'assistència al malalt a Girona

L'ens alerta de facultatius que han estat acomiadats per fer més proves de les que l'asseguradora considera "necessàries"

16.03.2014 | 00:00
El Col·legi de Metges acusa una mútua de posar en risc l'assistència al malalt a Girona

Un metge que treballa per una coneguda mútua gironina encarrega un seguit de proves assistencials per tractar un pacient. L'asseguradora en qüestió considera que el facultatiu s'ha "excedit" a l'hora d'utilitzar els recursos que considera "necessaris" i el fa fora del quadre clínic. Això és el que el president del Col·legi de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, ha decidit denunciar després que els últims mesos casos com aquest s'hagin amuntegat a la seva taula.

El representant dels metges gironins -i també president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya- va assegurar que de moment només hi ha una mútua a la demarcació que està portant a terme aquestes pràctiques. Tot i que no va revelar el nom, es tracta d'una gran companyia d'assegurances que dóna servei a nivell estatal. Pallarès va assenyalar que la mútua en qüestió "està actuant d'una manera que no té res a veure amb els principis ètics que haurien d'inspirar la relació entre metges i asseguradores".

Segons el president del Col·legi, fer fora els metges perquè fan més proves de les exigides no només suposa un greuge per al professional, sinó que també pot ser perillós per al pacient. "En situacions així l'assistència al malalt en surt afectada, perquè crea un problema de relació metge-pacient", va denunciar, i va afegir que en aquestes condicions el facultatiu no pot treballar amb normalitat, ja que està condicionat per uns criteris que són econòmics i no mèdics. El Col·legi ha intentat donar resposta a les queixes dels seus afiliats, però va recordar que a nivell jurídic poca cosa poden fer, ja que les mútues, "si volen, poden portar a terme accions com aquestes".

Pallarès, però, va anar més enllà i va deixar entreveure els motius immediats i de fons que té la mútua en qüestió per portar a terme el que qualifica d'"autèntics despropòsits". Segons el president de l'ens, aquests "despropòsits" tenen a veure amb l'afany d'aquesta assegurança per "concentrar l'assistència en un determinat centre sanitari gironí", del qual tampoc va revelar el nom. L'altre motiu, més conjuntural, és el mal moment que està passant l'assistència sanitària privada.

En contra del que es pugui pensar, les mútues també estan patint la crisi. Les retallades al sistema públic no s'han traduït en una fugida d'usuaris cap al sector privat. Les polèmiques declaracions del conseller de Salut, Boi Ruiz instant la població a fer-se una mútua per descarregar el sistema públic no han acabat de quallar. I la prova d'això és que durant el 2011 el sector només va guanyar un 2% d'afiliats. Per què? Molts usuaris s'han donat de baixa per la impossibilitat de costejar-se l'assegurança. Això ha portat moltes empreses sanitàries privades a iniciar polítiques d'estalvi que, en casos com els que denuncia el Col·legi de Metges, poden acabar en situacions poc ètiques i fins i tot perilloses. Benjamí Pallarès tem que aquestes pràctiques s'estenguin cap a altres mútues de la demarcació provocant una reacció en cadena.

Una altra actitud

El president de l'ens va explicar que una altra gran mútua que opera a Girona, Sanitas, durant els mesos de febrer i març va retallar un 4,5% les retribucions directes que reben els metges. En aquest cas, però, Pallarès va agrair "l'actitud dialogant de l'asseguradora, ja que després d'asseure'ns i parlar, vam valorar plegats la situació i hem acordat que de cara al mes d'abril els facultatius tornaran a tenir les retribucions inicials". El representant dels metges va subratllar que "aquesta actitud pot evitar una reacció en cadena que no seria gens desitjable", i va deixar anar un altre missatge contundent, aquest cop cap als representants polítics: "si aquesta actuitud l'haguessin tingut les institucions sanitàries en general, l'impacte de la crisi al sector sanitari hauria estat inferior".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit