16 de març de 2014
16.03.2014

Un curs de la UdG sobre nous turismes atrau 3.000 alumnes de tot el món

"Cambios en el turismo contemporáneo" s'imparteix en línia des del passat 9 de març i té una durada de tres mesos

16.03.2014 | 00:00
L'any 2009, celebrant els 20 anys de l'Escola de Turisme, foto d'arxiu.

El curs en línia organitzat per l'Insetur de la UdG "Cambios en el turismo contemporáneo", sobre els processos del turisme actual, ha començat amb 3.000 alumnes inscrits, tots graduats en Turisme o professionals del sector. La xifra ha sorprès inclús els coordinadors i organitzadors del curs, els professors Joaquim Majó i José Antonio Donaire, que asseguren que ni de bon tros s'esperaven un nombre tan elevat. La gran majoria dels participants tenen entre 25 i 34 anys, i amb estudis universitaris finalitzats. Del total, més del 60% provenen d'Espanya, i més del 35% dels inscrits són de Sud-Amèrica, predominantment dels països de Mèxic, Perú i Colòmbia. Tot i així, s'han inscrit persones d'arreu del món com Senegal, Japó i països europeus com Alemanya i Itàlia, entre altres. Els estudis de Turisme de la UdG estan adquirint notable prestigi, i els resultats en les inscripcions del curs semblen confirmar la tendència.

Segons expliquen des de l'Institut d'Estudis Turístics (Insetur) de la UdG, el curs té com a objectiu "reflexionar sobre els processos i canvis del turisme contemporani, des d'una perspectiva global i interdisciplinària". S'estructura en set mòduls, que estan dividits en diferents apartats. L'objectiu és reflexionar sobre els canvis del turisme contemporani, tenint en compte molts factors, entre els quals "les dinàmiques de l'oferta i la demanda, les noves estratègies, la introducció de les noves tecnologies, el valor de la cultura i el patrimoni o la transformació dels paisatges".

El primer mòdul, "El big bang turístico. Síntomas del cambio", que es va iniciar el 9 de març, descobreix la nova geografia turística, els nous fluxos aeris i els canvis provocats en el turisme amb l'actuació de les noves tecnologies.

El curs a compta amb la participació de 18 docents i investigadors de la Universitat de Girona, de diferents departaments i facultats.

Els organitzadors consideren que al llarg de tres mesos -el temps que dura el curs- "Cambios en el turismo contemporáneo" permetrà "endinsar-se en les dinàmiques globals del turisme, oferint nous conceptes i interpretacions".

De països emergents

La gran afluència d'alumnes sud-americans l'expliquen els responsables del curs perquè "a mesura que el turisme es consolida com un sector econòmic i social de primer ordre, creixen també les propostes d'estudis turístics en les destinacions emergents, sobretot en els dos principals pols de creixement: el sud-est asiàtic i l'Amèrica Llatina". I d'entre aquests dos pols, els sud-americans "prenen sovint l'Estat espanyol com a referència i això ha facilitat les relacions acadèmiques, investigadores i de transferència entre Espanya i l'Amèrica Llatina en l'àmbit turístic". I dins de l'Estat espanyol, la UdG compta amb una de les facultats de Turisme més prestigioses.

Pels responsable d'Insetur, "el turisme està patint una mutació violenta". Es refereixen als nous sistemes de promoció, la irrupció de les TIC, nous hàbits de consum, nous sistemes de transport, nous mecanismes de contractació, noves sensibilitats... Per això, "tant els nous professionals del turisme com els centres acadèmics i els estudiants reclamen una orientació inicial sobre aquests canvis i algunes pistes sobre el futur del turisme".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook