20 de març de 2014
20.03.2014

Interior diu que posa "massa" recursos als focs per protegir cases a prop de boscos bruts

El Govern explica als alcaldes del Baix Empordà les eines per obligar propietaris forestals a fer franges de protecció

20.03.2014 | 00:00
En la reunió hi van participar els cossos d´emergències, Interior, Agricultura i alcaldes del Baix Empordà.

Es pot obligar els propietaris forestals a mantenir netes les franges de protecció que han d'aturar l'avanç de les flames quan arriben a zona habitada. Segons va explicar el director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, als alcaldes del Baix Empordà, hi ha diversos mecanismes per aconseguir que això es faci. Un d'ells consisteix en netejar la franja de forma subsidiària si el propietari no fa cas dels requeriments i, després, cobrar-li les despeses a través del Xaloc. Ballesta va explicar que quan es declara un foc com el de diumenge a Vall-llobrega, han de destinar massa recursos a protegir zones habitades que estan massa a prop de boscos bruts. "Això ens impedeix fer estratègia", va afirmar.

La normativa catalana fixa que els propietaris són els responsables de fer les franges de protecció si viuen en una urbanització situada a menys de 500 metres d'una zona boscosa o en nuclis disseminats, granges o cases aïllades. Tot i això, hi ha molts propietaris que no ho fan. Després de l'incendi que es va declarar diumenge els cossos de seguretat, Interior i Agricultura es van reunir ahir amb els alcaldes del Baix Empordà en una reunió ja programada per abordar la prevenció en matèria d'incendis forestals. En aquesta reunió els van explicar que tenen mecanismes per obligar els propietaris a complir amb la normativa. Segons va dir Albert Ballesta, els ajuntaments han de requerir als propietaris que detectin que no tenen les franges de protecció en condicions que facin allò que estan obligats a fer.

"Si els propietaris s'hi posen i ho netegen, aquí s'acaba la història", va relatar Ballesta que diu que el problema arriba quan els propietaris no fan cas de la normativa. "El que pensa jo no ho faig i que em vinguin a buscar, que sàpiga que l'anirem a buscar", va relatar Ballesta. L'objectiu final és aconseguir que totes les zones habitades properes a zones forestals o de vegetació estiguin autoprotegides en cas d'incendi. El director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol, va ressaltar que els ajuntaments han de tenir fets els plans de delimitació de les franges de protecció. En el cas de l'incendi del Baix Empordà, va dur que hi havia dotze urbanitzacions amb aquests plans. Estanyol també va dir que la setmana passada el Departament d'Agricultura va obrir una línia d'ajuts als ajuntaments que destinarà un milió d'euros per millorar la seguretat de les urbanitzacions vers els incendis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit