Les llistes d´espera quirúrgiques s´han tornat a disparar als hospitals gironins durant el 2013. Una crescuda en certa mesura esperada després que el conseller de Salut, Boi Ruiz, anunciés la setmana passada al Parlament un augment general del 6% a Catalunya. Però potser el que no s´esperava és que a les comarques gironines les llistes es disparessin tant: 7.848 pacients guardaven torn per ser intervinguts a desembre de 2013, un 15% més que el mateix mes que l´any anterior.

Les llistes d'espera a Girona

La crescuda a Girona és proporcionalment exagerada si es compara amb la mitjana catalana. Més de 1.000 nous usuaris dels 5.000 que van entrar l´any passat a les llistes d´espera catalanes ho van fer en centres sanitaris de la província. I això que l´any anterior, el 2012, es va tancar amb una baixada de pacients en espera. Una dada sense dubte positiva tenint en compte que en tot el 2011 -primer any de retallades- les llistes es van engreixar de 4.251 a 7.091 pacients.

Quan semblava que el pitjor ja havia passat, els números han tornat a donar l´esquena al conseller de Salut evidenciant els efectes de les retallades sobre la població. El pic absolut es va assolir al juny de 2013, data en la qual la llista era superior a les 8.000 persones. Tot i que de juliol a desembre de l´any passat els hospitals van aconseguir reduïr tímidament la llista, les 7.848 persones que encara s´esperen suposen un dels registres més alts dels últims tres anys.

Increment de les llistes per especialitats

De les 14 proves garantides, només les de varices, prostatectomies, amigdalectomies i pròtesis de genoll van tenir una llista d´espera inferior a la del 2012. Totes les altres experimenten una crescuda, en alguns casos pronunciada, com és el cas de les hèrnies -de 312 a 583-, pròtesis de maluc -de 285 a 415- o galindons -de 297 a 500-.

Pel que fa als hospitals, només el Santa Caterina de Salt i Campdevànol van reduir les seves llistes. Tots els altres van experimentar crescudes notables.

«Subfinançament històric»

La setmana passada el conseller de Salut va atribuir aquest inesperat ascens a un «subfinançament crònic i històric» per part del govern espanyol. «Tenim un problema molt important amb el finançament, aquest 2014-2015 centrarem la batalla en l'augment i la millora del finançament i no en la disminució dels pressupostos», va declarar Boi Ruiz a l´ACN, tot i reconèixer que el mal finançament és un problema que tenen totes les comunitats autònomes i que per tant cal millorar els recursos de la sanitat pública de tot l'Estat espanyol.

En aquesta línia, el conseller va explicar que el Departament continua fent un esforç per reduir «els extrems de les llistes d'espera», és a dir aquells pacients que havien estat en espera més de 4 anys. En aquest sentit, Ruiz va recordar que el 70% dels pacients en llista d'espera per a les 14 intervencions garantides en temps porten menys de 6 mesos esperant. El problema rau en el 22% que porten entre 6 i 9 mesos esperant per una operació garantida en temps. Per això, el conseller va dir que un dels objectius del Departament serà que aquest percentatge se situï per sota del mig any.