El cooperativisme, els bancs, les monedes socials, els sindicats i la proximitat són alguns dels instruments que han de conformar les alternatives al capitalisme que és responsable de la crisi econòmica. Per assolir una alternativa que garanteixi treball, sanitat, educació, dret a l'avortament i igualtat entre les pobles el principal és ?"obrir el ventall", segons paraules d'Irene Casellas (periodista). És a dir, el compromís de la gent a les noves orientacions de finances ètiques, de solidaritat i de proximitat. Una més gran obligació en les lluites socials cada vegada és més possible, segons ella, pel fet que "cada cop tenim menys per perdre". En aquest sentit, segons ella, la crisi ha acabat amb el concepte de classe mitjana.

Irene Casellas, amb Manel Mesquita i Pau Lanao (periodistes), va exposar la relatòria final del Fòrum Social Català 2014, que va tenir lloc a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia a l'edifici del Seminari de Girona. De les 10 a les 18 hores d'ahir, la Facultat va acollir 350 persones que van participar en unes 40 activitats organitzades per 35 entitats gironines (col·legis professionals, sindicats, cooperatives i associacions solidàries i ecologistes).

Pau Lanao va plantejar la situació actual com la d'un film de terror, en el qual uns adolescents feliços són despertats per un monstre que amb unes tisores els talla els drets de vida guanyats per les generacions anteriors. "Han fet servir la crisi per tallar els drets d'educació, sanitat i d'avortament". Va explicar que en els esdeveniments que havia seguit s'havia exposat el sistema de les escoles concertades, enfront de la deconstrucció de l'escola pública. Segons els arguments escoltats per Lanao al Fòrum, "els models productius actuals estan marcats pels partits de la burgesia".

Manel Mesquita va dir que, segons havia recollit als tallers del Fòrum, el model capitalista és global, opac, macro, caduc, individualista, egoista, burgès, insostenible, bèl·lic, empresarial i únic de pensament. Les alternativess són locals, col·lectives i renovables, veïnals, ciutadanes, pacifistes i cooperatives. Va indicar que els models organitzatius, segons el fòrum, han de tenir orígens locals.