Durant el primer trimestre de l'any a la demarcació de Girona s'ha produït una víctima mortal en un incendi d'habitatge. Una xifra que se situa ja en el nombre de morts que hi va haver l'any passat en aquest tipus de focs a la llar. Durant tot el 2013 es va haver de lamentar un mort. En canvi, a tot Catalunya el 2013 es va tancar amb 15 víctimes mortals mentre que durant els primers tres mesos de ?l'any, ja hi ha hagut un total de 10 víctimes mortals en incendis d'habitatges, xifra que suposa més del 70% de totes les que es van produir al llarg del 2013 i també el 2012 que es va tancar amb 14 morts.

Els sindicats dels Bombers de la Generalitat van advertir que almenys el 70% de les víctimes mortals del 2014 són atribuïbles directament o indirectament a la pobresa. Els portaveus dels sindicats de Bombers Antonio del Río (UGT), Leandre Gallarde (CCOO) i Joan Carles Cerdán (CATAC) van denunciar la situació ahir en una roda premsa on van comptar amb el suport de la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau.

La situació és encara més greu, segons els portaveus sindicals, perquè de les deu víctimes mortals del primer trimestre d'aquest any, almenys set casos es poden atribuir de forma directa o indirecta als efectes de la pobresa en general, i en sis d'ells a la pobresa energètica en particular. Els sindicats atribueixen per exemple als efectes de la pobresa la mort de quatre germans en l'incendi de casa seva del Vendrell, el passat 26 de març, perquè la família havia estat desallotjada de l'immoble i l'havia tornat a ocupar i perquè l'habitatge tenia instal·lacions molt deteriorades.

Els sindicats van instar el Govern a contemplar i "consignar" la pobresa com a descriptor de sinistres. L'objectiu d'aquesta demanda és "obrir una via de treball que permeti vincular les víctimes" a la pobresa per poder "detectar les solucions". La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau va donar "fe" dels perills de què van alertar els sindicats. L'activista va denunciar la "precarietat imposada per una mala gestió en l'habitatge" i que persones desnonades no tinguin un "reallotjament per part de l'administració pública".

Necessitat de més efectius

Els sindicats també van denunciar que a aquesta situació en què augmenta "la gravetat de les emergències", s'hi sumen les "mancances estructurals" del cos de Bombers, que segons han afirmat, dificulten el compliment de la instrucció de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, segons la qual en un incendi urbà s'han d'activar set bombers en la primera sortida per arribar al foc abans dels 20 minuts. El responsable de la UGT Bombers, Antonio del Río, va destacar que la solució a les "mancances estructurals" passa "única i exclusivament" per dotar el cos de "més efectius". Els sindicats també van criticar que la Direcció General vulgui "augmentar de forma lineal" la jornada. I va alertar que "augmentant la jornada laboral, al Vendrell no hi haurà set bombers, en continuaran havent-hi cinc".

Els sindicats van assenyalar que des del 2009 no han entrat nous bombers i que la plantilla s'ha vist minvada per jubilacions, baixes i excedències. Els sindicats també van anunciar per avui una mobilització convocada amb inici a la plaça Sant Jaume a Barcelona.