19 de abril de 2014
19.04.2014
Diari de Girona

Girona surt al carrer per la Processó del Sant Enterrament

El bon temps afavoreix la presència de gent al carrer per veure passar les dotze confraries pels diferents carrers del Barri Vell en un dels darrers actes de la Setmana Santa gironina

19.04.2014 | 00:00
Un moment de la processó de Girona

Girona va complir un any més amb la Processó del Sant Enterrament. Sovint el Divendres Sant mana mirar el cel per si ha de ploure, no obstant això, enguany el dia havia estat plàcid i calorós i no hi va haver temença en cap moment. De fet, durant el matí es podia veure munions de grups pujant al castell Sant Miquel, turistes a Torre Gironella i en molts altres punts d'atracció de la ciutat.

A les deu de la nit, el maniple dels Manaies va fer l'espectacular baixada per les escales de la Catedral. Va ser el preludi d'una Processó seguida per multitud d'espectadors, sobretot a la mateixa plaça de la Catedral i també per tots els carrers del Barri Vell.

El pas per l'arc de Sobreportes, per exemple, va generar el tradicional embut en el transport dels passos en ser un lloc estret, de poca alçada i on s'atura gent que no ha pogut accedir fins a la plaça de la Catedral.

Baixada per Sant Fèlix

La baixada per la pujada de Sant Fèlix va ser també un dels punts d'expectació ja que allà es poden veure diferents confraries en una sola mirada ja que estan a diferents alçades, gràcies al desnivell de la rampa. Allà els més entesos observen el moviment dels elements dels passos per comprovar si és prou acompassat. Els vials estrets permeten als espectadors veure passar de prop tots els confrares i buscar un familiar.

Els carrers Ballesteries i Ciutadans es van omplir de gom a gom per veure passar les dotze confraries de Setmana Santa i els diferents passos, exposats durant els darrers dies a l'església dels Dolors i a Sant Lluc. Al davant de tot la Processó, els manaies i tot seguit la confraria de Jesús i els Nens, amb un nodrit grup d'infants. Al darrere, membres de la Junta de Confraries i el bisbe de Girona, Francesc Pardo, això com la creu Processional d'argent del segle XIV, una relíquia que forma part del tresor de la Catedral. Al mig, la resta de confraries, algunes més nombroses i altres més reduïdes. Algunes més silencioses i altres més disteses.

Durant el trajecte es va passar a prop de diferents edificis religiosos, a més de la Catedral: Sant Fèlix, l'església del Carme o el Sagrat Cor, entre d'altres. La plaça del vi i la plaça Catalunya també acollien un munt d'espectadors, en ser punts amples.

La bellesa del pas dels aproximadament 1.200 confrares i els membres de les diferents bandes musicals pel pont de Pedra, amb les cases de colors del riu Onyar al fons també va propiciar la presència de molta gent en aquell indret per poder prendre tot tipus de fotografies.
El retorn de la Processó a la Catedral, més enllà de les dotze de la nit, havia de servir per retre honors a la Santa Creu, escoltar les paraules del bisbe Pardo, fent el cant del Crec en un Déu i fer la benedicció final.

Cascs i plaques

Abans de l'inici de la Processó, la Confraria de Jesús Crucificat- Manaies de Girona va fer la tradiconal ebtrega de cascs i plaques als menbres de l'entitat que acumulen 25 punts. Enguany es van fer cinc entregues. Josep Soriano i Manuel Cruz van rebre un casc petit de manaia per les seves 25 sortides. com armats. Mentrestant, Xavier Ribera, Rafel Garcia i Núria Franquet van rebre una placa per les seves 25 sortides com a vestes.

La confraria va aprofitar que està celebrant el 75è aniversari per estrenar els nous cirials. Es tracta d'un element processional que serveix per millorar l'arranjament de les dues fileres de confrares respecte del pendonista i els "misteris", en el transcurs de l'itinerari de la processó.
De fet, una hores abans, els manaies havien anat al carrer de la Creu a recollir el pendonista d'aquest any, Josep Maria Carmaniu, que des de dimecres custodiana el penó a casa seva. Ell, juntament amb l'estendart de la Confraria dels Manaies va lluir enmig de la Processó del Sant Enterrament.

La Setmana Santa gironina enfila ja les darreres activitats. Avui, per exemple, hi haurà el tradicional concert de banda a càrrec de la Lira de Vilafamés, al migdia, a la plaça de la Independència. El diumenge de Pasqua, el bisbe Francesc Pardo, presidirà la missa solemne i la benedicció Apostòlica de les onze del matí, a la Catedral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook