Olot té 1.392 habitatges buits. Són habitatges desocupats permanenment sense causa justificada per un termini de més de dos anys. Es tracta d'un 8,32% dels 16.496 habitatgs que hi ha a Olot. Les dades d'habitatges buits són resultat d'un estudi acabat el desembre del 2013. El nombre marca un diferència del 27% respecte al treball que l'Ajuntament va encarregar a l'empresa D'Aleph el 2009 i fet a partir dels consums d'aigua. L'estudi del 2009 va donar 1.091 habitages buits. "Aquest increment ve donat pels habitatges que s'han pogut construir a partir de l'agost del 2009", va assenyalar Miriam Paredes (responsable de l'Oficina d'Habitatge d'Olot).

L'estudi del 2013 va ser fet públic ahir per Anna Linares (regidora d'Habitatge per CiU) i per Míriam Paredes, les quals van presentar un treball encarregat per l'Ajuntament i treballat amb dades cadastrals, del padró d'habitatge, de llicència d'obra i de primera ocupació. Els resultats obtinguts a partir dels documents van ser depurats per un treball de camp que volia fer especial incidència en els habitatges propietat d'entitats financeres o millorables..

L'obtenció de dades, segons va explicar Anna Linares, "és per treballar-les de cara a intervenir en l'habitatge i posar-lo al mercat. Amb aquesta finalitat, l'alcalde, segons va dir, "ha establert contactes amb entitats bancàries per tal de demanar-los el nombre d'habitatges buits, dels quals disposen".

El segon pas és demanar-los que els cedeixin a la ciutat, perquè l'Oficina Municipal d'Habitatge els gestioni. Linares va apuntar que alguna entitat ha considerat que sense establir compromisos amb l'Ajuntament ja fa el que toca. Això no obstant, segons va dir: "Hi han hagut respostes positives". Va concretar: "En cap cas estem parlant que de cop ens vinguin 20 habitatges".

Va indicar que l'Ajuntament no preveu augmentar els incentius de cara a propiciar que els propietaris destinin habitatges al lloguer social. Ara, les ordenances preveuen subvencions per a l'Impost de Béns Immobles (IBI) i reduccions de la taxa d'escombraries.

Respecte a les dades presentades, Miriam Paredes va precisar que són el resultat d'una anàlisi bàsica que es podria ampliar en base a visitar cada habitatge.