30 de abril de 2014
30.04.2014
Diari de Girona

La temperatura del fons del mar bat rècords i és la més alta dels últims 40 anys

El registre a 80 metres de fondària (15,08 ºC) és 2,3 graus més elevat que la mitjana de les darreres dècades (12,8)

30.04.2014 | 00:00
La temperatura del fons del mar bat rècords i és la més alta dels últims 40 anys

L'aigua del mar es va escalfant. Un hivern càlid i l'absència de ventades persistents han fet que, a dia d'avui, el Mediterrani estigui 3 graus per sobre de la mitjana dels últims 40 anys. Segons les dades facilitades pel meteoròleg de l'Estartit, Josep Pascual, la temperatura del mar a 80 metres de fondària registrada diumenge passat és la més elevada des dels anys 70, quan es van començar a guardar els registres.

Les darreres observacions, preses el passat diumenge 27, mostren que la temperatura del mar a la superfície era de 15,68 graus, mentre que a 80 metres de fondària estava a 15,08. Aquesta darrera màxima és la més alta en un mes d'abril dels darrers 40 anys, superant els 14,76 graus que es van registrar el 28 d'abril del 2011. Pel que fa la temperatura del mar a la superfície, la de diumenge passat és més elevada de l'habitual, però no supera la màxima històrica d'un mes d'abril. Aquesta es va produir l'any 2007, quan es va arribar als 18,23 graus, un fet que Josep Pascual va titllar d'"excepcional". Aquest mateix abril també hi ha hagut una temperatura superior a la de diumenge passat, quan el dia 17 hi va haver una màxima de 16,08 graus.

Aquestes màximes estan lluny de les temperatures mitjanes calculades arran de les observacions fetes durant les darreres dècades. Els 15,68 graus de la superfície de diumenge passat estan poc més de 2 graus per sobre de la mitjana dels mesos d'abril (13,5 graus), mentre que els 15,08 que hi havia a 80 metres de fondària estan 2,3 graus per sobre de les temperatures habituals en aquest mes (12,8 graus).

Els registres d'aquest any mostren també que la temperatura del mar durant aquest mes d'abril és més típica d'un mes de maig, situant-se per sobre dels 15 graus. De fet, fins i tot durant el març, quan la temperatura mitjana dels 31 dies va ser de 13,9 graus, els registres van ser superiors a la mitjana del mes d'abril dels últims 40 anys.

Hivern càlid i poc vent

El meteoròleg de l'Estartit, Josep Pascual, va explicar que bona part de les temperatures màximes històriques al mar s'han registrat durant aquest segle. Pel que fa els registres d'aquest any, ho va atribuir a les temperatures càlides que s'han produït durant els darrers mesos. "Ha estat un hivern molt suau, no hem tingut moltes tramuntanes ni temperatures molt baixes. El mar té molta inèrcia, per refredar-se necessita tramuntanes molt persistents", va exposar Pascual, que va afegir que ara a la primavera les temperatures no parteixen "de zero", sinó que ja eren més elevades de l'habitual. A més, va afirmar que la tendència aquest any serà de seguir creixent perquè la Setmana Santa ha estat més calorosa de l'habitual.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook