Onze hospitals comarcals catalans, entre els quals hi ha el de Figueres i el de Palamós, tracten els ictus a través del "Teleictus", un sistema de videoconferència connectat a equips d'especialistes en neurologia vascular. Els sistemes de teleictus, implementats a molts països, busquen escurçar el temps en què el pacient és avaluat o tractat quan va a un hospital comarcal. Els darrers centres que s'han incorporat a la xarxa d'hospitals connectats han estat els de Móra d'Ebre i la Seu d'Urgell. La llista la completen els hospitals de Vic, Granollers, Mataró, Tremp, Figueres, Palamós, Vilafranca de Penedès i Igualada i, segons detalla el director del Pla director de la malaltia vascular cerebral del Departament de Salut, Miquel Gallofré, la xarxa es dóna pràcticament per completada. "Ens quedarien algunes possibilitats com Mollet, Calella o Blanes", afirma Gallofré, que ara per ara descarta continuar ampliant el "Teleictus". "Als hospitals comarcals que no hi ha teleictus, el pacient no hi va sinó que es dirigeix directament al centre de referència", explica el director.

Reduir la mortalitat

"Teleictus" forma part del Pla director, que té com a objectiu escurçar al màxim el temps d'atenció als pacients que pateixin una trombosi per reduir la mortalitat o les seqüeles. El protocol involucra tot el sistema sanitari: els Centres d'Atenció Primària (CAP), el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), hospitals comarcals, hospitals de referència i centres altament especialitzats. El codi involucra centres comarcals d'arreu del país i els permet atendre més ràpidament pacients que pateixen una trombosi en llocs allunyats dels catorze hospitals de referència.

Malgrat tots aquests avenços, però, Miquel Gallofré assegura que encara hi ha molt marge de millora en la detecció precoç de la malaltia perquè sovint els ciutadans no saben identificar que es troben davant un possible ictus i no reaccionen a temps a l'hora d'avisar els serveis d'emergències. Cada any, 13.000 persones a Catalunya han de ser ingressades a causa d'un ictus. L'ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, tant per l'oclusió d'una artèria o isquèmia cerebral (en el 85% dels casos) com per la seva ruptura en forma d'hemorràgia (en el 15% dels casos).