Un estudi elaborat per la Universitat de Girona i la Fundació Agroterritori conclou que l'alimentació de les vaques és el factor que té més incidència en la petjada de carboni que genera la producció de llet. Segons l'informe, controlar l'alimentació pot ser clau per reduir les emissions de CO2, i és aquí on productors i governs tenen més capacitat d'actuació. Ignasi Ballús, autor de l'estudi que s'ha fet sobre tres explotacions lleteres de Catalunya durant un any, va explicar que una altra de les conclusions que s'extreu del document és que "com més productiva és una explotació, ?menys emissions de CO2 es produeixen". Es tracta del primer estudi d'aquestes característiques que es fa a Catalunya.

L'estudi porta per títol Anàlisi del Cicle de Vida i càlcul de la petjada de carboni de la producció de llet de vaca a Catalunya, i es va presentar ahir a Vic. El treball es va ?desen?volupar entre el maig de 2013 i el mes de març d'aquest 2014 a tres explotacions ramaderes del país: a l'Alt Empordà, Osona i l'Alt Urgell, totes elles gestionades per cooperatives. El projecte va néixer amb l'objectiu de donar suport al sector de vaca de llet i amb la intenció d'oferir oportunitats de millora en l'eficiència energètica i en l'ús de recursos naturals.

Segons va explicar l'autor de l'estudi a l'ACN, es tracta d'un estudi que pretén analitzar el cicle de vida i la petjada de carboni del sector lleter i incideix en la producció de llet a nivell de granges. Ignasi Ballús ha explicat que a nivell de Catalunya no existeixen estudis d'aquestes característiques i ha apuntat la necessitat d'ampliar-lo amb més explotacions en les futures edicions i també d'establir-ne una periodicitat.