Els hotels de les comarques gironines, i de la Costa Brava en concret, van guanyar durant el 2013 un 22% de turistes alemanys, un 10,7% de britànics i un 9,9% de francesos respecte el 2012. Els viatgers provinents d'aquests països estrangers, que són els tercers i els quarts que més nits es van quedar als establiments gironins, són els principals causants que el nombre total de pernoctacions a la província creixés un 4,70%. Així ho demostren les dades de l'Enquesta d'Ocupació Hotelera, publicada ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que fa un resum anual dels hàbits dels turistes en els establiments hotelers.

Francesos, russos, alemanys i britànics. Els turistes d'aquestes nacionalitats, en aquest ordre, són els que van emplenar els hotels de les comarques gironines durant el 2013, darrere dels residents a l'Estat espanyol. Mentre que la quantitat de pernoctacions de turistes nacionals va anar molt lleugerament a la baixa, el nombre de nits dels viatgers dels quatre països estrangers més emissors van pujar respecte al 2012.

Les pujades més significatives, les d'alemanys i britànics (22 i 10,47%), seguides de prop de la dels francesos (9,9%) i molt tímidament per la dels russos, que gairebé es va mantenir (0,54%). També van pujar molt les pernoctacions per part de turistes japonesos, que van créixer un 61,73%.

Els mesos de la temporada estiuenca van ser els preferits per aquests turistes per fer les seves estades. Tot i això, no tota l'activitat es va concentrar al juliol i l'agost. Per exemple, els francesos van fer més pernoctacions a l'agost i al maig; mentre que els britànics van arribar sobretot al maig i al setembre. Tot i això, a escala general a Girona, els mesos de més ocupació hotelera van seguir sent l'agost (79,86%) i el juliol (69,36%), amb un lleuger increment respecte al 2012. La majoria d´estades van ser en hotels de 3 estrelles, però de mitjana van durar més les de turistes en establiments de quatre estrelles (3,87 dies).

La principal destinació d'aquests viatgers van ser els hotels de la Costa Brava. De fet, més del 99% dels clients provinents dels quatre principals països emissors van fer les seves estades en hotels del litoral gironí. La proporció baixa una mica més en el cas dels visitants provinents d'altres punts de l'Estat espanyol, tot i que el percentatge dels que van a la Costa Brava segueix essent ampli (un 84,29%). L'únic cas que es diferencia de la resta és el dels japonesos, ja que ni la meitat (un 47,5%) van optar per allotjar-se en establiments costaners.

Estades curtes

La Costa Brava figura entre les 10 destinacions turístiques de l'Estat que més viatgers van rebre durant el 2013. Tot i això, els viatgers que van arribar al litoral gironí són els segons que van fer les estades més curtes, tan sols darrere dels que van anar a Barcelona. Mentre que a les illes Canàries van superar els 7 o 8 dies, a la Costa Brava tan sols van ser de 3,54 dies de mitjana.

A més, entre les 10 destinacions més visitades de l´Estat espanyol, els establiments de la Costa Brava van ser els que van registrar el nivell d´ocupació per places disponibles més baix durant el 2013, amb un 54,2%.