L'hospital de Campdevànol, ahir al matí, va fer per primera vegada una sessió de teràpia assistida amb gossos. Un grup d'uns 15 pacients de la Unitat de Llarga Estada va participar en l'activitat, la qual es va desenvolupar amb 4 gossos. "Dos de grossos (pastor blanc suís) i dos de petits (schnauzer)", va precisar Marta Coma (infermera de la Unitat de Llarga Estada). Els participants eren persones de molta edat que fa temps que estan ingressats a l'hospital. Tots tenen diversos graus de dependència. Els més greus tenen afectacions cognitives i, en casos puntuals, demència.

Teresa Picola (treballadora social de l'Hospital) va considerar que "la teràpia assistida amb animals aporta grans beneficis per als pacients, sobretot en l'àmbit de benestar social, físic i emocional". Va destacar: "El vincle que es crea entre la persona que participa a la teràpia i l'animal". Va explicar que el lligam establert a través del contacte serveix per estimular el pacient. "Molts d'ells - va afegir- havien tingut animals de companyia i encara els agraden els gossos".

L'altre testimoni, Marta Coma, va explicar que van fer una rotllana de persones grans. "Primer vàrem passejar els gossos per davant seu", va dir. Un cop fet el primer contacte, els gossos es van acostar a les persones i van pujar-los a les cames.

"Relaxats i somrients"

Coma va definir la reacció de les persones grans amb el contacte amb els animals. "Eren rostres relaxats i somrients", va dir. Va explicar que tot i les activitats de lleure diàries (jocs de taula, televisió i xerrar), els residents solen estar seriosos i avorrits. En canvi ahir, segons va explicar, una senyora gran es va posar tan feliç que es va emocionar.

"Més tard -va assenyalar-, em va donar les gràcies". Coma va explicar que el repte dels cuidadors està a intentar treure les persones grans del tedi provocat per la rutina. "Intentem motivar-los sempre", va dir. Els instruments per aconseguir-ho segons ella són les activitats de contacte amb persones. "Els dimarts els portem a mercat". Una altra experiència són les activitats intergeneracionals. Van portar les persones grans a la llar d'infants. Es tracta d'una experiència que agrada molt als petits, perquè es troben amb uns interlocutors que els escolten i compleixen el que ells demanen. Per exemple aplaudir-los. Per la seva part, les persones grans experimenten molta tendresa i relaxació.

En referència a l'estat dels pacients que ahir van estar en contacte amb els animals, Coma va explicar: "A la planta de llarga estada som 20 persones". Els pacients, segons ella, romanen més de 3 mesos ingressats per temàtiques de recuperació de l'autonomia per causa de trencades de fèmur o embòlies. També va assenyalar situacions socials d'espera d'una plaça de residència.

La prova pilot va ser realitzada pel terapeuta Enric Bruch, expert en aquest tipus de teràpies. És el responsable de la residència canina de Balsareny. És un centre especialitzat en gossos de rescat per a la Creu Roja i en ensinistrament caní. També hi van ser presents Josep Maria Cuy (geriatra de l'hospital de Campdevànol), Teresa Picola (treballadora social) i Marta Coma (infermera).

Població de 26.000 veïns

L'hospital de Campdevànol és l'hospital comarcal del Ripollès i dóna servei a una població de referència de més de 26.000 persones. L'Entitat va ser fundada el 1920 i des d'aleshores vetlla per les necessitats de salut dels habitants de la comarca, amb l'objectiu d'aconseguir resultat en la salut i la dependència.