L'Estany de Banyoles es convertirà dissabte en el llac de Galilea durant la celebració de l'Aplec de l'Esperit, que reunirà més d'un miler de joves en presència de tots els bisbes catalans. Sota el lema És el Senyor, al llarg del matí els assistents participaran en diversos tallers i pregàries al voltant de l'estany, mentre que al migdia es farà un pícnic en què els joves podran dinar al costat dels bisbes. A la tarda, hi haurà actuacions musicals i testimonis i es presentarà el projecte d'intervenció educativa de Càritas, a qui beneficiarà aquesta edició de l'Aplec. Finalment, al vespre tindrà lloc l'eucaristia. De moment, la trobada ja compta amb 1.300 joves inscrits.

Aquesta jornada, que es va celebrar per primer cop l'any 1978, està convocada pels bisbes catalans i normalment reuneix milers de joves catalans a partir de catorze anys per reflexionar conjuntament sobre la fe. Aquesta és la segona vegada que tindrà lloc a les comarques gironines, ja que fins ara només s'havia fet un cop a Girona ciutat. "Volem que tinguin una experiència cristiana i que els participants descobreixin que els que volen seguir Jesucrist no són només persones grans, sinó que també hi ha molts joves", explica el bisbe de Girona, Francesc Pardo.

El bisbe assenyala que Jesucrist "és el gran desconegut", i per això en aquesta edició s'ha escollit el lema És el Senyor.

Al llarg del matí, els joves assistents buscaran Jesús a l'Estany de Banyoles, tot fent un recorregut per l'estany que passarà pels amarradors, la caseta de fusta i l'església de Porqueres. Els majors de 25 anys també tindran el seu propi espai de reflexió i, a més, dos bisbes oferiran catequesi en barques sobre l'estany. En total, hi haurà 180 persones de tot Catalunya que vindran a acompanyar els joves durant aquesta activitat i 150 voluntaris gironins que ajudaran a què tot vagi bé.

Dinar amb els bisbes

El dinar es farà de pícnic al parc de la Draga i, al contrari d'altres anys, tots els joves podran compartir l'estona amb els bisbes. A partir de dos quarts de quatre de la tarda, serà el moment de buscar Jesús "en el rostre del germà desfavorit". Per fer-ho, es comptarà amb les actuacions de diversos grups que comencen, que tocaran cançons relacionades amb l'Evangeli. A més, també hi haurà testimonis de gent que ha ajudat els més desfavorits i viceversa: que han rebut l'ajuda dels altres.

Finalment, també es presentarà el projecte social que es beneficiarà de les inscripcions que facin els joves a l'Aplec: el servei d'intervenció educativa de Càritas. "Són joves amb formació cristiana, i cal que prenguin consciència d'altres realitats i de la necessitat d'ajudar els altres", explica el delegat de la Pastoral amb Joves del Bisbat, Jordi Callejón. Per això, se'ls explicarà en què consisteixen les tasques d'aquest voluntariat i se'ls animarà a participar-hi. "Volem ajudar els joves a sentir-se compromesos amb aquest servei", afegeix Pardo.

Finalment, a tres quarts de sis de la tarda, el parc de la Draga serà l'escenari de l'eucaristia, oficiada conjuntament pels bisbes catalans.