El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va advertir ahir que les prospeccions petrolíferes que s'efectuen en el Cap de Creus perjudiquen el medi marí i que el Govern espanyol les permet "sense els estudis d'impacte necessaris", fet que podria provocar una situació semblant a la del Projecte Castor.

Puig va criticar ahir al matí amb duresa durant el ple del Parlament que el Govern central hagi desestimat totes les peticions de la Generalitat perquè s'avaluï l'impacte mediambiental que provoquen les prospeccions petrolíferes que tenen lloc a la costa nord de Catalunya, a uns tretze quilòmetres del Cap de Creus.

"La voracitat que evidència el Govern central pel que fa a prospeccions de combustibles fòssils pot tenir un greu impacte sobre la fauna i el medi marí", va apuntar abans de lamentar que "el ministeri hagi negat tots els nostres requeriments d'avaluació prèvia d'impacte".

Després de recordar que les competències que té la Generalitat en aigües marines exteriors a les limítrofs amb la costa "són pràcticament inexistents", el conseller va alertar que "sense que es prenguin les mesures mediambientals adequades això es pot convertir en un segon Projecte Castor", pel que fa a sismes provocats a l'injectar gas en un dipòsit marí.

Puig va comparar l'interès que té l'Executiu central "en els combustibles fòssils" amb "les normatives i lleis que està aprovant i que perjudiquen el sector de les energies renovables".

El conseller es va referir a les prospeccions petrolíferes en el Cap de Creus en resposta a una pregunta a la sessió de control al govern català feta al Parlament i formulada pel diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal.

"Rebentant" el fons marí

Segons el diputat ecosocialista gironí, realitzar explosions de so en les profunditats marines durant mesos o anys per intentar localitzar borses de petroli "està 'rebentant' els peixos i els fa desaparèixer", cosa del que ja han alertat els pescadors.

En la seva pregunta al Parlament, Vidal va qüestionar si la Generalitat es posicionaria "al costat de les persones que s'oposen a la destrucció del mar" o si giirarà la mirada cap a un altre costat. El representant gironí d'ICV també va puntualitzar que els governs balear i de les Canàries ja s'hi han oposat.

El diputat ecosocialista també va aprofitar la seva intervenció per qüestionar el conseller Puig sobre la posició del Govern vers les conseqüències mediambientals de les prospeccions; i també per la manca d'informació que han rebut les confraries de pescadors. A més, també va alertar del perill que pot suposar aquesta activitat per al sector turístic, fent referència a l'escrit que la Federació Internacional d'Operadors Turístics va adreçar al Govern. "Pot passar que les extraccions de petroli es facin, i d'aquí a uns quants anys marxin deixant-nos un mar devastat i un turisme arruïnat", va concloure.