Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) que van començar ahir van incloure, a l'examen de Llengua Catalana i Literatura, un text científic curiós i poc habitual titulat "Per què no orinen els ocells?", a partir del qual els alumnes van haver de respondre qüestions de comprensió.

Aquest text era una resposta del biòleg i professor Albert Masó a una lectora a la revista de difusió Mètode, de la Universitat de València, en el qual es descriu que els ocells sí que tenen ronyó però no bufeta -excepte els estruços-, amb la qual cosa produeixen un líquid de rebuig que és expulsat a través d'un únic orifici. Aquest inusual text formava part de l'opció B de l'examen de Llengua catalana i literatura de la selectivitat que, en la seva opció A, també va incloure un fragment del llibre Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen, de la desapareguda escriptora barcelonina Montserrat Roig.

Roig, en català, i Isabel Allende, en castellà, amb La casa de los espiritus, van ser el tàndem femení d'autores que ahir van haver d'afrontar els estudiants que van fer les proves de llengua catalana i castellana. També van haver de contestar qüestions sobre els neologismes, La Celestina i escriure resums de lectures obligatòries de l'últim curs de Batxillerat, com El Cafè de la Granota, de Jesús Moncada, i El cafè de la Marina, de Josep Maria de Sagarra, entre d'altres.

A Girona, l'ambient que es respirava ahir al matí a les aules, just abans d'arrencar la selectivitat, era de nervis, corredisses i ullades d'última hora als apunts. No es van registrar incidències remarcables i només hi va haver tres alumnes que no es van presentar a fer l'examen, dos dels quals perquè es van trencar el canell dret aquest cap de setmana. A la demarcació, hi havia 2.782 alumnes matriculats, per 31.035 a tot Catalunya.

Els alumnes estaven citats a les 8 del matí per poder revisar tota la documentació i explicar-los el funcionament dels exàmens. Tot i que les instruccions ja les portaven apreses dels instituts, cada tribunal va recordar als aspirants a universitaris que havien de deixar les maletes al final de la classe, que havien d'apagar els mòbils i qualsevol dispositiu electrònic i que, si volien abandonar l'aula, havien d'esperar-se com a mínim una hora.

Els nervis d'última hora

"Estic més nerviosa perquè la gent m'encomana els nervis que no pas per l'examen, hem estudiat força i sabem que anirà bé", va reconèixer Júlia Pérez, abans d'entrar a la classe de la facultat de Dret on li va tocar fer l'examen. Ella venia de l'institut Montgrí de Torroella, que va organitzar autocars per portar els alumnes fins a Girona.

Laia Palma era companya de la Júlia i també va assegurar que els nervis es contagien, tot i que en el seu cas podia estar més tranquil·la que la resta. Ella ja tenia decidit que no anirà a la universitat, perquè vol fer un grau formatiu, però va explicar que ha decidit fer la selectivitat perquè té "fresca" la matèria i així fa els exàmens, per si en un futur canvia de plans.

La selectivitat va començar sense incidències als diferents centres de la demarcació. El coordinador de les PAU a la UdG, Pepus Daunis, va explicar que dels 2.782 alumnes que estaven inscrits per fer els exàmens només n'hi ha hagut tres que no s'han presentat. Dos d'ells són estudiants esportistes que han tingut la mala sort de fracturar-se, justament, el canell dret aquest cap de setmana. "Veurem com podem solucionar aquesta incidència", va reconèixer.