La Costa Brava té la primera xarxa d'itineraris a mar obert per a esportistes, nedadors professionals i aquells qui practiquen snorkel (immersions a pulmó lliure). La iniciativa, batejada amb el nom de Vies Braves, és pionera al món i arrenca amb nou rutes que ressegueixen 13 quilòmetres del litoral, en paral·lel 0als camins de ronda.

A peu de platja, s'han instal·lat plafons informatius que dibuixen sobre plànol cada itinerari -convenientment abalisat amb boies-, donen consells de seguretat i expliquen quin és l'ecosistema marí de la zona. El nedador d'aigües obertes Miquel Sunyer, impulsor de les Vies Braves, va explicar que l'objectiu és arribar a tenir 25 rutes l'estiu del 2016.

Vies Braves

El projecte de Vies Braves es va començar a gestar l'estiu passat. Aleshores, es va fer una prova pilot al litoral de Sant Feliu de Guíxols i de Palafrugell. A tots dos municipis, es van habilitar carrils específics per a nedadors a mar obert, que resseguien un tram de costa paral·lel als camins de ronda. Ara, l'èxit de la iniciativa ha fet néixer tota una xarxa d'itineraris de nord a sud de la Costa Brava. Les Vies Braves arrenquen amb nou rutes, que en total sumen 13 quilòmetres, repartides en trams del litoral de set municipis -Llançà, Roses, l'Escala, Palafrugell, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar-. A més, al projecte també s'hi ha incorporat l'estany de Banyoles.

Els itineraris tenen llargades entre els 0,5 i els 2 quilòmetres i cadascun d'ells està abalisat amb boies. Segons va concretar Su-nyer, les Vies Braves s'obren a tres tipus de públics. "Per una banda, als triatletes i nedadors professionals; per l'altra, als esportistes; i finalment, a tots als quals agradi fer snorkel i descobrir la riquesa del fons marí", va explicar el nedador.

Abans d'entrar a l'aigua, però, cal informar-se. Per això, s'han instal·lat plafons a totes les platges des d'on s'arriba nedant a les Vies Braves. D'entrada, un plànol dibuixa cada itinerari a mar obert i també en dóna detalls tècnics -com ara la dificultat, la temperatura mitjana de l'aigua o la durada prevista per completar-lo-.

Després, el plafó també recull consells de seguretat. "És molt important insistir-hi, perquè hem de tenir en compte que les Vies Braves no tenen cap socorrista que les vigili, i els qui decideixin nedar-hi ho fan sota la seva responsabilitat", va explicar el nedador. Finalment, els plafons també inclouen fotografies i una explicació de la diversitat d'espècies -tant peixos com flora- que es poden trobar al litoral de la Costa Brava.