22 de juny de 2014
22.06.2014
Diari de Girona

diumenge DIETARI

22.06.2014 | 00:00
diumenge DIETARI

dissabte Ensurt
Ryanair es planteja participar en la futura Aena privatitzada. Quin horror! La companyia que ha convertit volar en quelcom "cutre" i pesat vol posar un peu en els aeroports espanyols qui sap si per, en un futur, quedar-se'ls. Estem parlant d'una companyia sense cap mena de sensibilitat territorial ni vocació de servei (la seva única bíblia és el compte d'explotació) que especula amb els seus avions comprats a terminis. Ryanair és el que en termes ambientals s'anomenaria espècie invasora: arriba a un hàbitat, es multiplica, impedeix que procreïn altres espècies, i quan s'ho ha menjat tot, desapareix deixant un desert. Ho va fer a Perpinyà (convertit avui en un cementiri d'avions "Libis" desmantellats) i ho està fent a Girona.
Es fa difícil imaginar com poden esdevenir uns aeroports gestionats per aquesta empresa tan famèlica.

diumenge Radars
Ara resulta que el conflictiu radar de l'autovia de Platja d'Aro es dedica a multar de dos en dos els cotxes que circulen en paral·lel (quan un avança l'altre) si un supera la velocitat màxima. Si un dels dos conductors va a la velocitat correcta rep, igualment, la multa. El Servei Català de Trànsit reconeix que això succeeix però es limita a recomanar als afectats que recorrin la sanció.
Els radars de carretera no només han de ser honestos, sinó que a més ho han de semblar, per evitar que es perpetuï la idea, força arrelada, que són un giny recaptador.

dilluns Mocions extraterrestres
Els plens municipals de Girona són des de fa uns anys un despropòsit. Tendeixen a eternitzar-se per culpa de mocions que sovint no tenen a veure -directament- amb la vida municipal, sinó que són ordres dels partits per fer partidisme... utilitzen els ajuntaments com si fossin sucursals. Però, a més, aquests mandats són més llargs perquè hi ha més grups polítics que mai i, a més, es debaten mocions que presenten entitats ciutadanes. Per treure's de sobre la feina, l'alcalde ha hagut de convocar un ple especial per debatre textos i mocions acumulades.
Els ajuntaments (els partits), i en especial el de Girona, haurien de reflexionar i limitar les mocions sobre afers extraterrestres i dedicar-se a més a observar la seva ciutat.

dimarts Pesca sense control
Una tesi de la Universitat de Girona, realitzada per Toni Font, alerta que la pesca recreativa extreu 42 tones de peix de la zona del cap de Creus, una quantitat similar a les captures de la pesca artesanal de la zona (50 tones). Una tesi que convida a regular més i millor aquest tipus de pesca que amenaça amb la sobreexplotació.
La regulació és indispensable, però sobretot el control. I actualment a la Mar d'Amunt no hi ha cap mena de control. Dit d'una altra manera, jo puc plantar-me amb una canya on sigui durant dies i treure el que pugui, i cap agent em dirà res. Ho he vist. Ho he comprovat.

dimecres Elena, un exemple
L'anunci de dimissió de Joan Ignasi Elena és un exemple de coherència política. Comprovat que les seves tesis no són majoritàries a l'actual PSC, i després de mesos de plantar cara, ha optat per explorar fora de la formació de la seva vida una manera d'aglutinar una idea socialdemòcrata però catalanista.
La fermesa d'Elena contrasta amb l'actitud de Marina Geli, a qui comença a ser molt difícil entendre en molts sentits. Però sobretot no s'entén la seva insistència a romandre dins del PSC.
 
Dijous Ramon Brugada
El cardiòleg Ramon Brugada es planteja deixar de ser el degà de la facultat de medicina de Girona. Vol centrar-se en altres projectes i deixar pas a altres equips. És una molt mala notícia. La facultat de medicina de Girona té viabilitat, en part, pel reclam que va representar el fixatge del cardiòleg.
Sense la seva figura difícilment hauria pogut reeixir. Desconec si la feina està feta i ara pot continuar fent camí amb el pare a una certa distància (diu que, si plega, hi continuarà vinculat). Una facultat tan petita necessita un poderós reclam com fins ara ha estat Brugada. La UdG hauria de fer el possible per retenir-lo i poder muntar una estratègia per consolidar la facultat.
 
Divendres Estudiants immigrants
Les universitats catalanes són les sisenes més cares de totes les regions europees. I pel que fa als màsters, tenen els quarts més cars. Ho diu l'últim informe de l'Observatori del Sistema Universitari presentat avui. La conclusió és que tenim tota una constel·lació d'universitats sense cap prestigi que, a més, atraquen els alumnes i, sobretot, les famílies. Cada dia hi ha més estudiants que migren cap a altres països europeus. I no ho fan per treballar o servir cafès -com deia aquell conseller avantatjat del primer govern dels Millors-, sinó pels ajuts econòmics que reben per estudiar i pel baix preu de les matrícules.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook