El servei de cirurgia pediàtrica de l'hospital Trueta va passar, fa un mes, a ser dirigit per l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Aquest canvi ja va ser criticat en el seu moment per alguns sindicats com Metges de Catalunya, però ara són els mateixos treballadors del servei els que s'han queixat. Fins i tot, una d'elles ha iniciat mesures legals contra la direcció per la seva nova situació.

La denúncia ha arribat des de l'entorn de la que era fins fa unes setmanes la cap clínica d'aquest servei, la cirurgiana Montserrat Ros. Aquesta professional treballa a l'hospital gironí des de fa 25 anys i, des del 2001, n'era la responsable clínica. Però a principis de juny la gerència del centre va decidir amortitzar la seva plaça i Ros va deixar de ser la cap per passar a ser una adjunta a Girona de la unitat que ara es dirigeix des del servei de Cirurgia Pediàtrica de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

La cirurgiana ha decidit emprendre mesures legals per aquest canvi i el seu marit, el també cirurgià Carlos Bidegain, ha sortit en defensa seva acusant el centre de fer "mobbing laboral". Bidegain considera que la gerència que gestiona el Trueta -i també l'hospital Santa Caterina de Salt- va anunciar del canvi per sorpresa i va oferir a Ros l'oportunitat de presentar un recurs quan ella era de vacances. El cirurgià també denuncia que amb el nou model, que teòricament dota el servei d'un total de quatre treballadors, la seva dona estaria obligada a fer guàrdies. "Ella té ara 63 anys però l'edat màxima per fer guàrdies a la nit és 55 anys", critica Bidegain.

Les queixes de l'antiga cap clínica del servei de Cirurgia Pediàtrica -un servei que segons Bidegain va fundar la seva dona- s'afegeixen a les que va fer el sindicat Metges de Catalunya. El passat 5 de juny el sindicat va acusar l'Institut Català de la Salut -ICS- de "desmantellar" el servei i de voler convertir el Trueta en un "hospital de mínims". També va denunciar que això suposava "amputar la cirurgia pediàtrica i obrint la via per transformar el centre en un hospital de mínims". A més, va assegurar que aquesta reordenació assistencial "comportarà a la pràctica l'amortització de la plaça del cap de secció de cirurgia pediàtrica de l'hospital i, en conseqüència, l'anul·lació organitzativa de l'especialitat".

Un cirurgià les 24 hores

La direcció del Trueta no va voler entrar a valorar el que considera un cas particular, i va recordar que el nou model de cirurgia pediàtrica permetrà diposar d'un cirurgià al Trueta les 24 hores del dia els 365 dies l'any "ja que fins ara hi havia un servei de 8 a 15 hores de dilluns a divendres". A canvi però, l'hospital passa a compartir protocols i procediments amb el Vall d'Hebron, el cap de servei del qual assumeix el lideratge de la unitat gironina. Per fer possible això, l'hospital té intenció d'ampliar de dos a quatre el nombre d'adjunts al servei. Tanmateix, una de les persones que es va incorporar ha plegat, i això ha fet replantejar el servei. Fonts de l'hospital esperen tenir redefinida la unitat després de l'estiu.