Dos dels sindicats majoritaris veuen amb malfiança que professorat i inspectors jubilats col·laborin, de manera voluntària i no remunerada, amb els centres i els serveis educatius. Aquesta possibilitat, que de fa temps s'està realitzant de manera informal, s'acaba de regularitzar amb una resolució del Departament d'Ensenyament que desenvolupa una qüestió que ja estava prevista a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

L'associació de docents de Secundària Aspepc-SPS i Ustec·STEs coincideixen que aquest és un mal moment per aplicar la mesura i que la Conselleria hauria d'esperar que les plantilles es recuperin de les retallades que han patit els últims anys. La resolució signada per la directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, afirma que la col·laboració "en cap cas pot comportar l'ocupació d'un lloc de treball de la plantilla del professorat o del servei educatiu", però ambdós sindicats ho posen en dubte. Una desconfiança que el responsable de la xarxa pública a la Federació d'Educació de CCOO, Josep Maria Isun, no comparteix. Isun va explicar que "no suposa una minva dels recursos que toquen al centre, és voluntariat de suport d'acord amb el projecte de centre".

En canvi, tant el secretari general d'Aspepc-SPS, Xavier Massó, com el portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, es mostren preocupats per uns precedents que han portat a "la contractació d'interins substituts pel 86% del sou" -apunta Massó- o a la pèrdua de "personal de suport que s'han carregat durant els últims anys" -remarca Díez.

Malgrat les prevencions, aquests representants sindicals consideren que la cooperació del personal jubilat és una bona idea. "El principi ideològic és bo, perquè hi ha un capital de gent aprofitable", explica el portaveu d'Ustec·STEs a Girona, però també opina que "tenint en compte els precedents i la política dels últims anys, no és el moment". Per a Díez, "quan hi hagi prou recursos al sistema, serà benvingut però em sembla una obscenitat ara, en ple procés de constricció en el sistema" i alerta que Ensenyament pugui utilitzar el professorat jubilat per suplir tasques com les de suport, "que han desaparegut del mapa".

Per la seva banda, Xavier Massó creu que "està preparat per estalviar llocs de treball", com tot el que "el Departament està fent en plantilles". A l'espera de com es concreti la mesura el curs vinent, el secretari general d'Aspepc-SPS avisa que "no es pot permetre que s'utilitzi personal jubilat per cobrir llocs de treball actius i reals". A més, Massó insisteix en la seva malfiança respecte a la Conselleria quan afirma que "vulnera la seva pròpia normativa" quan, en el cas dels funcionaris, "la jubilació es pot allargar voluntàriament fins als 70 anys i els obliga a jubilar-se als 65". "Es fa sospitós pensar que facin això, alhora que promoguin la realització de tasques als centres per part dels jubilats", apunta el responsable del sindicat de Secundària.