Entrar en una botiga i comprar una mascota pot tenir els dies comptats. El Govern espanyol estudia prohibir la venda de gossos i gats en aquest tipus d'establiments. El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha avançat que ultima un avantprojecte de llei que inclou la normativa bàsica del comerç i tinença responsable de gossos i gats, amb la qual pretén vetar la venda d'animals a les botigues així com la seva exposició en aparadors. Exhibir-los amb fins comercials podria comportar una multa de fins a 200.000 euros. La normativa que podria aprovar el Govern espanyol se centra de forma exclusiva als gossos i als gats. Això no obstant, queden exclosos "els animals propietat dels ministeris de Defensa o Interior i els seus organismes autònoms o adscrits a les forces i cossos de seguretat i de la policia local". Un dels objec?tius bàsics de la normativa és evitar l'abandonament d'animals de companyia que "s'estima en 120.000 a l'any".

En cas d'aprovar-se la llei, caldrà veure com afecten els canvis normatius els establiments catalans, ja que la Generalitat té algunes competències sobre aquesta matèria. Mentrestant, les reaccions no s'han fet esperar. El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà, assegura que és necessari "posar una mica d'ordre en el sector perquè hi ha moltes irregularitats en el tema de les importacions. Vénen molts gossos de l'est que es canalitzen a través de sistemes que no estan controlats. Això va en perjudici del gos, que no està vacunat o ve infectat per algunes malalties".

Per la seva banda, l'Associació de Botiguers d'Animals de Companyia (ASBAC) rebutja de ple aquesta iniciativa i considera que suposa un "retrocés de deu anys". La presidenta de l'ASBAC, Teresa Martí, descarta que la venda d'animals en les botigues provoqui una "compra compulsiva" de mascotes. També explica que "sempre s'anota el xip, la raça i el destí de tots els gossos". Per intentar frenar la normativa que veta la venda de mascotes a les botigues especialitzades, ASBAC ja ha presentat una sèrie d'esmenes. Martí assegura que "el problema no és la venda d'animals en botigues, sinó que Internet ha fet molt de mal".

Només cal fer una consulta a la xarxa per descobrir que és molt fàcil comprar un cadell de diferents races a cop de click. ASBAC també denuncia que hi ha molts particulars que sense estar donat d'alta fan de criadors ocasionals. En aquest sentit, Martí assegura que l'avantprojecte "alimenta" aquests criadors ocasionals i lamenta que "aquesta venda és fraudulenta".