L'arribada de la calor ha comportat la proliferació de sangoneres a l'estany de Banyoles per segon estiu consecutiu. Les zones en les quals s'ha detectat la major presència d'aquest invertebrat -que pertany a una varietat que no suposa cap problema de salut per a les persones- són el Club Natació Banyoles i els Banys Vells. En canvi, per ara, no s'han localitzat sangoneres a la zona de bany de la Caseta de fusta.

El director del Consorci per a l'Espai d'Interès Natural de l'Estany de Banyoles i de Porqueres, Jordi Bosch, va explicar que es tracta de la mateixa espècie que ja va aparèixer l'estiu passat. Aquesta varietat, d'aproximadament un centímetre de llargada, és inòqua per a la salut de les persones i no té res a veure amb les sangoneres que, antigament, s'utilitzaven amb finalitats medicinals per fer sagnies.

Molestes, però inofensives

Les que aquests dies es poden trobar en alguns punts de l'estany de Banyoles són molestes i desagradables per als banyistes que hi entrin en contacte, ja que s'enganxen a la pell. Però, per retirar-les, n'hi ha prou amb utilitzar, per exemple, una punta metàl·lica.

El 2013, la zona del Club Natació Banyoles també va ser la més afectada per l'aparició dels petits invertebrats. Aquest any, tant davant d'aquest equipament com als Banys Vells, les sangoneres han aparegut en punts on hi ha grava, a més de fulles i altra vegetació de la qual s'alimenten.

Jordi Bosch va desvincular la reaparició de sangoneres amb l'anterior projecte mediambiental europeu Life, que va comportar l'eliminació de peixos depredadors. El director del Consorci va explicar que les espècies eliminades són més grans que els peixos que es mengen les sangoneres, els quals continuen a l'estany. Bosch va remarcar que es tracta d'un entorn natural, en el qual es poden produir fenòmens com aquest. El responsable del Consorci també va considerar que no es pot relacionar l'aparició de sangoneres amb l'augment d'algues, que també es ve produint els últims anys.

La proliferació de sangoneres ha coincidit amb el segon gran període de cria anual d'aquests invertebrats, una explosió demogràfica que coincideix amb la calor i, per tant, amb l'època de bany, un fet que comporta molèsties als banyistes.

Jordi Bosch va demanar prudència i va informar que els tècnics del Consorci estan estudiant la causa de l'aparició de les sangoneres.