01 de agost de 2014
01.08.2014

Trānsit instalˇlarā radars a la costa durant l'agost

També es desplegaran 11.000 policies per fer més de 7.500 controls i rebaixar accidents als accessos al litoral

01.08.2014 | 00:00

L'objectiu és redur la sinistralitat respecte a l'any passatUna de les inspeccions que es faran als vehicles per controlar sobretot l'excés de pes.Un radar oficial, aquest tipus de dispositiu sí multarà els conductors ràpids.El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern.

El Servei Català de Trànsit (SCT) instal·larà radars "preventius" a les carreteres catalanes durant el mes d'agost per tal de reduir la velocitat dels vehicles. Aquests radars informaran al conductor a través d'uns panells que està superant els límits de velocitat, però no el multaran. El director del SCT, Joan Josep Isern, va explicar que si aquests conductors no disminueixen la velocitat, més endavant els podrà multar un dels radars oficials. Isern demana a la població que durant les vacances no abaixi la guàrdia i segueixi complint les normes com no consumir alcohol, complir els límits de velocitat i fer servir els mètodes de seguretat passiva.

La sinistralitat a l'agost té unes característiques diferents a la de la resta de l'any, ja que la mobilitat canvia per les vacances i la circulació massiva de vehicles estrangers. Així, l'any passat hi va haver 592 accidents a les carreteres catalanes durant l'agost, amb 963 víctimes, de les quals 21 mortals, 81 ferits greus i 861 ferits lleus. L'autopista AP-7 és la via amb més accidentalitat durant tot l'any, però la C-58 que és la segona amb més sinistralitat, a l'agost no es troba entre les deu primeres, ja que baixa molt la circulació per aquesta via. En canvi, altres vies secundàries o d'accés a la costa que estan més tranquil·les durant l'any, a l'estiu ?veuen augmentar els accidents.

Els responsables de Trànsit esperen que aquest proper agost no sigui tant dolent per la sinistralitat com el de l'any passat. De moment, fins al 30 de juliol hi ha hagut tres víctimes mortals més que en el mateix període de l'any passat, passant de 77 a 80. D'aquestes, l'any passat vuit eren estrangeres, mentre que aquest any deu són de fora Espanya. El fet que el juliol hagi sigut plujós ha ajudat a reduir la sinistralitat de motos. Mentre que fins al mes de juny s'havien registrat deu motoristes morts més que en el mateix període del 2013, la diferència a finals de juliol és de només dos morts més, 22 davant dels 20 de l'any passat.

De les víctimes de l'agost passat, el 3,13% no portaven el cinturó ben cordat, percentatge superior a la mitjana de tot 2013, que va ser del 2,54%. Pel que fa a l'alcohol, el 10,86% dels conductors accidentats superaven el límit màxim durant l'agost, mentre que la mitjana de tot l'any va ser de 8,69%

Controls preventius

Més de 10.928 agents de la policia catalana es desplegaran arreu del territori per fer 7.516 controls, dels quals 2.400 d'alcohol i drogues, 1.530 de velocitat, 1.458 de transports i càrregues i 473 de motoristes, entre d'altres. També hi haurà la presència d'helicòpters sobrevolant les carreteres.

Per reduir la velocitat, funcionaran els radars fixos i mòbils habituals més una vintena de radars "preventius", sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i la Costa Brava. Trànsit també utilitzarà els 134 panells fixos en vies principals i 13 mòbils en vies secundàries per emetre missatges escrits genèrics que demanaran precaució als conductors, que evitin les distraccions, l'alcohol o l'excés de velocitat, i recordar la fragilitat dels motoristes.

Per facilitar la mobilitat, alguns caps de setmana s'habilitaran mesures excepcionals com carrils addicionals i en sentit contrari a l'habitual a l'AP-7 i la C-32, tant als seus trams nord com sud. A més, s'invertirà la prioritat en dues rotondes de Platja d'Aro i es restringirà el pas de vehicles pesats en diversos punts, com l'N-II a Montgat, l'N-340 entre Vilafranca del Penedès i Quatre Camins, l'N-240 entre Montblanc i Lleida, o diverses vies d'accés a la Costa Brava.

D'altra banda, fins al 15 de setembre s'habilitarà també un dispositiu específic per a l'anomenada operació "Pas de l'Estret", amb els immigrants magrebins que van dels seus països europeus de residència als seus països d'origen al nord d'Àfrica. Aquests propers dies es faran controls específics aquest dijous i el proper dissabte a La Jonquera en sentit sud, i dos més en sentit nord a L'Aldea el 26 i 29 d'agost. S'habilitaran a La Jonquera espais per deixar equipatge que suposi excés de càrrega i que els vehicles podran recollir al retornar del Magreb.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook