L'institut Montilivi, un històric i també un dels més grans de les comarques de Girona, ha començat a detectar una millora en la inserció laboral del seu alumnat quan acaba la Formació Professional. "Es comencen a veure els brots verds en ocupació", va afirmar la coordinadora de FP al centre, Carme Rigau, qui basa aquesta afirmació en un estudi que es remunta a 2006 i que, després d'anys de davallada, ara reflecteix un canvi de tendència. A més, Rigau, va destacar que durant els primers mesos de 2014 més empreses gironines s'han adreçat al centre a la recerca de treballadors.

Ara bé, al costat d'aquests factors positius, també s'ha de tenir en compte que les condicions dels contractes laborals han empitjorat i que els joves cada vegada accepten més feines que no estan relacionades amb els estudis que han cursat.

Fa vuit anys, entre un 71 i un 81% dels graduats al Montilivi trobaven feina, mentre que ara aquest percentatge oscil·la entre el 31 i ?gairebé el 38% -la variació és en funció de si es tracta de cicles de grau mitjà o superior. Tot i que la gran diferència respecte del 2006 es manté, la responsable de FP a l'institut gironí va assegurar que les dades ja són més favorables i que l'ocupació entre els joves ha començat a remuntar.

Un miler d'alumnes de FP

L'últim curs 2013-2014, l'institut Montilivi ha tingut prop de 1.600 alumnes, 950 dels quals s'han matriculat en estudis de Formació Professional -en cicles de grau mitjà i superior, i és sobretot entre aquests últims que el centre aplega alumnes d'arreu de la província. La resta d'estudiants van cursar Educació Secundària Obligatòria (ESO) i Batxillerat. Al llarg dels últims anys, el centre ha augmentat l'oferta de cicles formatius i omple classes amb grups de 25 a 30 alumnes.

Des del 2006, el centre enquesta els graduats en FP amb l'objectiu de fer-se una idea real del grau d'inserció laboral entre els seus exalumnes. L'última enquesta -emmarcada en l'informe d'Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals de la Cambra de Comerç de Girona- es va realitzar a 220 joves que van acabar la seva formació el curs 2012-2013.

Carme Rigau va explicar que, a diferència del que ha succeït els últims temps marcats per la crisi econòmica, durant la primera meitat del 2014 les empreses gironines s'han adreçat més a l'institut a la recerca de treballadors.

Respecte a l'evolució positiva que es comença a percebre i que Rigau va destacar, la seva predecessora en la coordinació de la Formació Professional a l'institut Montilivi, Roser Poch -que va ocupar el càrrec entre 2005 i 2012-, també hi va coincidir.

La borsa de treball del Montilivi serveix per comprovar aquest fet, ja que tan sols durant el primer semestre de 2014 ha registrat més ofertes -34, fins al juny- que en tot el 2013 -que en van ser 26- o el 2012 -llavors, només 23.

Després de les pràctiques

La coordinadora de FP del centre va aclarir que les dades de la borsa de treball -adreçada tant a alumnes com exalumnes- no recullen les empreses que han contractat els estudiants en pràctiques que s'hi van formar mentre cursaven un cicle formatiu. Per aquest motiu, Carme Rigau va assegurar que la "tendència a l'alça" és un fet i que els resultats d'aquest any -que es coneixeran el maig de 2015- seran positius.

Val a dir que, d'acord amb les dades facilitades per l'institut, la borsa de treball del Montilivi va tenir el seu millor moment el 2007, quan va tenir 337 ofertes de feina; una xifra molt allunyada de l'activitat actual. Malgrat tot la coordinadora va apuntar que moltes empreses, tot i estar interessades, encara no estan en condicions de contractar tots els joves que hi fan pràctiques.

De moment, el centre no pot valorar quina serà la incidència de la Formació Professional dual, ja que tot just aquest estiu els seus primers estudiants d'aquesta modalitat estan realitzant les pràctiques en empreses amb les quals s'ha arribat a convenis. La primera promoció de FP dual al Montilivi, que ha començat amb els cicles de Carrosseria i Electromecànica, es completarà a finals del curs vinent.

El gir en la contractació, però, no significa que les feines que s'aconsegueixen estiguin relacionades amb els estudis que s'han dut a terme. I és que una altra enquesta mostra que mentre al 2006 prop del 80% dels graduats treballaven en allò que havien estudiat, ara cada vegada ho aconsegueixen menys joves.

En aquest sentit, una dada significativa és que la proporció entre els que treballen en feines relacionades i els que no, cada vegada és més similar. "Cada cop és més habitual que treballen del que sigui", va constatar la coordinadora de Formació Professional al Montilivi.