Si res no canvia, aquest agost es recordarà per ser el pitjor, turísticament parlant, dels últims anys. Després d’un juliol fluix, no sembla que el mes per excel·lència de l’estiu inverteixi la tendència a la baixa d’ocupació que estan registrant els allotjaments gironins. El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, va explicar ahir que «quan el temps no hi acompanya, en una situació de crisi econòmica, la temporada es planteja difícil». De fet, va avançar que les dades d’ocupació se situen per sota dels anys anteriors i va atribuir la davallada a la climatologia, al panorama econòmic i a l’estat dels mercats internacionals. De moment, en l’àmbit de la meteorologia, els 10 primers dies d’agost han continuat amb la inestabilitat del juliol i han combinat el sol amb la pluja acompanyada de llamps i trons.

«El públic respon enfadat quan no troba el clima que busca», va assegurar Dotras, que va manifestar que el mal temps de la primera setmana d’agost ha generat malestar entre els visitants, «sobretot si hi ha pluja dos dies seguits». «No podem controlar la climatologia», va afegir, malgrat que va reconèixer que el mal humor de la gent pel temps és comprensible, perquè «són les seves vacances». Així mateix, Dotras va subratllar ahir que un altre dels motius per la temporada fluixa d’aquest estiu és la caiguda del turisme provinent de Rússia. «De moment, els visitants russos han baixat força», va destacar el president dels hotelers de Lloret. La raó de la davallada, segons Dotras, és la crisi de Rússia amb Ucraïna. Un conflicte que ha enfonsat el ruble i que ha generat un clima d’inseguretat. «Això tampoc hi ajuda», va sentenciar Dotras. L’any passat, el turisme rus va esdevenir la tercera nacionalitat més nombrosa del públic estranger a Lloret.

Les reserves es mantenen

Altres allotjaments gironins que registren una ocupació a la baixa són els càmpings i les cases rurals. El president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, va explicar ahir que «el temps plujós afecta, sobretot, el consum d’impuls: gelateries, cafeteries...». En canvi, va destacar que l’agost es caracteritza per ser un mes «amb reserves prèvies i de força antelació ». Llavors, la mala climatologia «no és motiu de cancel·lació». Gotanegra va assenyalar que «els primers dies d’agost han estat fluixos» i va admetre que aquest mes «no compensarà la pèrdua d’ocupació del juliol». Malgrat tot, Gotanegra va concloure que es calcula que els càmpings gironins aconsegueixin un 85% d’ocupació al llarg de l’agost, que seria una xifra similar als estius anteriors.

Mentrestant, sobre les cases rurals, el president de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas, va detallar ahir que «el temps pot influir en les reserves d’última hora». Tot i això, aquests establiments també es basen en les reserves «bones i fetes ». Més enllà de l’afectació de la climatologia, Corominas va indicar que «aquest agost serà el més dolent dels últims sis anys», apuntant a la crisi econòmica com a la principal causa. Va afegir que les cases rurals compten amb un públic nacional, «que ha fallat molt» perquè fa estades curtes, de cap de setmana. Per tot plegat, Corominas va augurar que una ocupació d’entre un 85% i un 90% durant aquest mes. «Abans al maig ja podies dir que tenis l’agost ple», va sentenciar Corominas, que va confiar en una millor de la meteorologia per acabar d’omplir els allotjaments