L'Assemblea Groga, el moviment que lidera el rebuig a les retallades en ensenyament, utilitzarà la II Marxa per l'educació pública per difondre i defensar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a favor d'una nova llei educativa. La Mesa del Parlament ja ha admès a tràmit la petició i a la tardor començarà el procés per recollir les almenys 50.000 signatures necessàries perquè la cambra catalana tramiti la ILP.

L'objectiu principal d'aquesta proposició és que s'aprovi una nova Llei del Sistema educatiu de Catalunya que reguli des de l'etapa de 0 a 3 anys fins a la Universitat, passant per la formació continuada. Pels promotors de la iniciativa legislativa, la norma hauria de garantir una educació pública de qualitat, en català, inclusiva i autogestionada, entre d'altres valors. Per tal d'explicar en què consisteix aquesta proposta, que pretén invalidar tant la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) com la Wert (Lomce), la II Marxa per l'educació pública ha programat xerrades informatives sobre la ILP.

La marxa s'ha estructurat en vuit etapes i la setmana vinent -el 23 d'agost- arrencarà de Salt i Girona. Per dos dies més tard, en una etapa que sortirà de Blanes, està programada la primera d'una sèrie de presentacions de la Iniciativa Legislativa Popular que reclama una nova llei d'Educació. Tot i que els eixos d'aquest document estan presents en el lema que acompanya la reivindicació: "Per l'educació pública sense retallades, en català, inclusiva, democràtica, laica i pel poble. Des de bressol a Universitat".

"Mobilització i discussió"

Un integrant de l'Assemblea Groga, Òscar Simon, va explicar que l'objectiu de la ILP és oferir "una eina de mobilització i de discussió als centres educatius i a la gent de la comunitat educativa", amb l'objectiu de canviar "un model basat en la competència i en les retallades". La seva pretensió és deixar enrere tant la LEC com la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce) i promoure un "model democràtic de l'educació, des del finançament públic dels centres i permetent la seva autonomia".

Simon va destacar el vincle de la II Marxa educativa amb les fites descrites a la proposició de llei, ja que "els eixos bàsics de la nostra reivindicació són l'oposició a les retallades, la insubmissió a la Lomce i parlar de superar la LEC" -va concretar-. Ell mateix va confirmar que la recollida de firmes s'iniciarà la propera tardor.

De fet, la voluntat d'oferir resistència a les actuals polítiques educatives ja queda clara en el manifest de la Marxa per l'Educació, en el qual s'afirma que amb ella "comença una nova etapa en la lluita per l'Educació Pública". Tal com es publiciten al seu blog, aquest manifest ja ha rebut l'adhesió de desenes d'associacions de mares i pares d'alumnes, de professionals de la docència, sindicats, entitats cíviques, partits polítics i persones a títol particular.