El diputat gironí del PSC al Congrés, Àlex Sáez, va qüestionar ahir l'acord que van firmar el novembre del 2011 la Generalitat i Ryanair per portar entre tres i quatre milions de passatgers a l'aeroport de Girona, ja que tal com va recordar, aquestes xifres no s'han complert en cap anualitat des de llavors i l'aeroport, amb Ryanair com la seva principal font de passatgers, segueix perdent usuaris.

Sáez plantejarà aquesta qüestió al Congrés en una bateria de 18 preguntes que va presentar ahir, abans d'iniciar el curs polític. El diputat del PSC plantejarà a l'Estat si s'ha fet algun tipus de seguiment sobre els acords que es van signar entre la Generalitat i la companyia aèria que havien de garantir que per l'aeroport de Girona hi passessin quatre milions de passatgers anuals durant els propers cinc anys.

"L'acord tenia unes contrapartides, unes cessions de terrenys, uns compromisos de Ryanair perquè portés a Girona quatre milions de passatgers durant cinc anys. Una sèrie d'acords que no s'han complert i el nostre aeroport va tenint descensos importants", va exposar ahir Sáez.

En aquest sentit, el representant gironí dels socialistes a Madrid també qüestionarà si l'Estat, juntament amb la Generalitat i les institucions locals, tenen prevista alguna mesura per recuperar el nombre de vols i passatgers que havia arribat a tenir Girona, que l'any 2008 va superar els 5,5 milions de passatgers.

Sobre Ryanair, va lamentar que en els darrers dies s'hagin aixecat algunes "cortines de dubtes" sobre si a la llarga la companyia irlandesa podria abandonar l'aeroport, i també va criticar que la Generalitat no acceptés crear una comissió de rutes -"que ha funcionat a l'aeroport de Barcelona"- considerant que no era necessari fer-ho a Girona, on aquest hivern Ryanair només ofereix 14 destinacions.

Reunió a Madrid

Sáez va exposar ahir que el proper 11 de setembre es reunirà amb el secretari general d'Infraestructures de l'Estat per reivindicar els diferents deutes pendents que té el Ministeri de Foment amb el territori gironí. El diputat socialista va remarcar que la reunió a Madrid també servirà per reclamar a l'Estat que es mulli amb les prioritats a les comarques gironines, i va remarcar qüestions que també plantejarà en preguntes al Congrés, com les obres de la N-II, la N-260 o l'espai Schengen a Palamós.

Sáez va remarcar que aquesta època de l'any és decisiva per la redacció dels pressupostos del proper exercici, l'últim d'aquest mandat del PP, i que és per això que reivindicarà que s'hi incloguin obres que fins ara han quedat en l'oblit. Va posar com a exemple les actuacions als trams d'Olot a Ripoll i de Figueres a Llançà de la N-260, un projecte que, segons va recordar, la ministra va remarcar com a prioritari a l'inici de la legislatura. El diputat del PSC també va remarcar la necessitat d'establir un calendari per la N-II, i d'aconseguir quan abans millor que el port de Palamós entri a l'espai Schengen.