Què és exactament aquest projecte de "centralitat" que proposa Duran Lleida?

Estem treballant per construir un moviment....

Perdó, que me n'oblidava: que fins ara no eren al centre?

La societat és la que s'ha desplaçat del centre i segurament els polítics hi hem contribuït. I també altres factors, com la crisi, tant econòmica com social. Per tant, estem treballant per donar a la societat les respostes que necessita. Amb aquest objectiu celebrarem unes jornades obertes a finals de novembre, amb participació de gent de tots els sectors.

CDC ha abandonat aquest centre i ha anat cap un extrem?

He, he, no és aquesta la qüestió, jo no entro a jutjar el que fa CDC. Tots hem contribuït a la pèrdua de la centralitat, no es tracta de posar el focus sobre CDC

El que vol Unió és que Catalunya continuï dins d'Esanya però amb altres condicions, no?

Des de l'any 1931 el que defensa Unió és una confederació, que significa un pacte d'iguals, de tu a tu, entre Catalunya i Espanya. No pas una ruptura com la que demanen els independentistes. Però sí esdevenir un subjecte polític amb tot el que això suposa. Però un pacte així necessita una resposta d'Espanya que en aquests moments no hi és. Continuarem treballant per fer-ho possible però no depèn de nosaltres.

Jordi Pujol haria de donar explicacions en seu parlamentària?

La major part de les forces parlamentàries catalanes així ho han acordat, i aquesta decisió s'ha de respectar. És cert que ho ha de decidir el president Pujol, però des de la mateixa CDC se l'està pressionant perquè hi vagi. Sempre és bo que els polítics donem la cara, sempre és bo que es donin explicacions. Ara bé, hi ha el risc que es converteixi en un pim-pam-pum polític, i s'ha d'evitar. Estaria bé que es guardessin les formes

Fins a quin punt el cas Pujol ha afectat el procés català?

És dificíl de dir. És innegable que ens afectat a tots, i a la política en concret, no només a CiU. Diria que afecta a tots els partits en general. Respecte com afectarà el procés hi ha opinions de tot tipus. Ja ho veurem.

La gent dels cercles polítics més o menys propers no sospitaven res de Pujol? O dels seus fills?

Lamentablement als que estem en política ens arriben tot tipus de rumors. Jo, potser per defecte professional -sóc advocada- no em crec res fins que no està demostrat.

S'ho creu, que aquells diners són d'una herència?

Ho haurà de dir el jutge.

L'hi pregunto d'una altra forma: creu que en alguna època el govern català ha cobrat comissions?

No, i prefereixo no entrar en aquests temes, qui ho ha de fer són els jutges. I han d'actuar de forma contundent, perquè els polítics hem de ser èticament exemplars, al màxim, fins i tot més del que es pugui demanar a la resta de ciutadans. Amb la corrupció política, cap tolerància i el màxim de contundència.

Sempre hi ha sectors de CDC que reclamen separar-se d'UDC. Tal com van les coses, potser és a vostès, que els convindria ?allu?nyar-se de Convergència?

Crec que CiU ha sigut i és una bona opció per al país. Aquests anys que hem anat junts, que hem estat al catalanisme de centre, han sigut positius i és bo així per molts anys.

Artur Mas va ben encaminat?

A Unió sempre hem dit que qui ha de liderar això és el president Mas. I ho està fent correctament. El procés ha de ser molt rigurós, les coses s'han de fer molt ben fetes, i en això estem tots plegats. Més endavant, d'aquí uns anys, el temps ens jutjarà a tots. De moment, però, el president ho fa molt bé.

Participarà en la gran V de l'11-S a Barcelona?

La intenció és que sí, el que passa és que encara no m'hi he apuntat perquè estic pendent de si hi haurà ple al Congrés.

Hi haurà consulta?

Espero que sí. El Parlament està treballant perquè tingui marc legal.

Què votarà?

Hi haurà Consell Nacional d'UDC extraordinari una vegada s'hagi convocat la consulta, i allà hi haurà un debat. Dins d'Unió hi ha diferents opinions al respecte i totes mereixen ser tingudes en compte. També la meva, espero.

La seva és votar Sí-Sí?

La resposta a la primera pregunta la tinc claríssima: un sí. I l'Estat espanyol cada dia que passa m'empeny més cap un altre sí a la segona. Cap el Sí-Sí. Els continus "no" de l'Estat mèmpenyen al Sí-Sí. Però encara confio en que hi hagi una resposta que permeti arribar al pacte que abans li deia, de tu a tu entre Espanya i Catalunya. Ara bé, si no ens reconeix com a nació i amb les nostres característiques i identitat no hi ha res a fer.

Quin ambient nota per Madrid?

Es van quedar molt parats quan vam arribar a un acord amb la pregunta. No s'ho esperaven. Creien que ens havíem begut l'enteniment i que no arribaríem a cap acord. Ara hi ha preocupació. El problema és que també hi ha total intransigència. Un tancament en banda amb el que diu la Constitució.

ERC hauria d'entrar al govern?

La posició d'ERC ara és molt còmoda, i s'haurien d'implicar en aquest govern. Però no hi tenen cap interès, és molt còmode pressionar des de fora qui està governant i no viure les dificultats del dia a dia.

Com és que vostè no viu en una suite del Palace?

En Duran és el portaveu del grup parlamentari, és molt diferent. Jo ?només sóc a Madrid de dilluns a dijous.