Una V de voluntat de votar i de victòria que ahir va anar dedicada a la presidenta del Brasil Dilma Roussef. Centenars de persones es van reunir a la desembocadura del Fluvià per fer un assaig de la gran mobilització del proper 11 de setembre a Barcelona, com els que s'estan fent aquest estiu a diferents punts del país. Els concentrats, més de 1.000 inscrits, van formar una V que va unir les dues ribes del riu, amb piragües a dins de l'aigua, i van desplegar una pancarta amb la cara de Rousseff i el lema "Ara és l'hora" i "els catalans votarem llibertat".

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, que va assistir a la V de Sant Pere Pescador, va indicar que no veu "cap impediment" perquè es pugui celebrar el 9-N i va reiterar que la voluntat de l'ANC és treure les urnes al carrer. "D'aquí no ens mourem", va sentenciar en unes paraules recollides per l'ACN. Forcadell va recordar, en referència a la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament que "si Catalunya és sobirana votarem d'acord a la legalitat, amb la nostra llei de consultes perquè és constitucional i està dins de l'Estatut". Per a la màxima representant de l'entitat independentista si "s'ha arribat fins aquí, és perquè mai hem renunciat a la nostra llibertat" i va afegir que "mai vam decidir ser de l'Estat espanyol, hi som perquè vam perdre, però ara guanyarem".

L'ambient que desprèn l'ANC és d'optimisme. Ahir Forcadell es va deixar anar i es va mostrar confiada que aquest "11 de setembre serà el més multitudinari de la història", una opinió compartida, segons la coordinadora de l'ANC al Gironès, Carme Renedo, per les persones que ahir van anar fins a Sant Pere Pescador. "La gent està molt animada i convençuda que la V serà un èxit i que votarem el 9 de novembre, l'ambient ha estat de victòria", va indicar.

Acompanyant Carme Forcadell, a la V de Sant Pere Pescador també hi van assistir el vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany, Lluís Llach i el president de l'entitat de Súmate, Eduardo Reyes. Tots ells van coincidir en la necessitat de treure les urnes al carrer i del fet que la V sigui un èxit per blindar la consulta. El cantant de Verges va advertir "que ens miren amb lupa" i que per això "hem de ser ferms i no defallir".

El president de Súmate, Eduardo Reyes va recalcar que "cap sobirania pot estar per damunt del poble" i va retratar el moment polític que viu Catalunya com "una revolució per a fer una evolució" davant la "involució" democràtica que viu l'Estat espanyol.

En el seu torn de paraules Jaume Marfany va fer referència als Països Catalans i va recordar que si bé el procés es desenvolupa a Catalunya "la nació va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó".

Degoteig d'inscripcions

Pel que fa a la V de l'11 de setembre a Barcelona, Carme Renedo va tornar a admetre que hi ha dificultats perquè la gent s'apunti, però que des de la crida que van fer la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i la mateixa Carme Forcadell, ara fa uns dies, el ritme d'inscripcions ha augmentat fins a les 10.000 persones diàries. "A la gent li costa d'entendre que s'ha d'apuntar per qüestions logístiques, ja que no només volem fer una V i treure gent al carrer sinó dibuixar les 4 barres a cada un dels braços de la V i ocupar tot l'espai". Renedo va circumscriure la mandra d'inscriure's sobretot a Barcelona però va mostrar-se convençuda que a mesura que s'acosti la Diada i la gent torni de les vacances s'aniran omplint tots els trams i es doblarà el nombre d'inscrits.

De fet, Renedo no està gaire preocupada per aquesta situació i va assegurar que el problema més gran que ara té l'organització és el dels autocars "no en tenim prou per cobrir tota la demanda i ja hem obert una aplicació perquè la gent comparteixi cotxes particulars ja que veiem que no donarem a l'abast". En aquest sentit l'ANC treballa per buscar alternatives d'aparcament a la gent que arribi amb el seu vehicle a la Ciutat Comtal.

A les comarques gironines hi haurà un altre assaig de la mobilització de la Diada. Es prepara per al dia 5 de setembre a Girona.