Només cal refrescar una mica la memòria per deduir que enguany les comarques gironines han viscut l'estiu amb menys focs dels últims anys. De fet, gairebé es pot dir que des de mitjans de juny -quan la Generalitat va activar el dispositiu d'incendis per a la temporada estival- fins a finals d'agost, no hi ha hagut cap foc destacat a la demarcació de Girona. També les xifres ho confirmen, ja que del 15 de juny al 17 d'agost del 2014 només s'han cremat 1,96 hectàrees arreu de les comarques gironines.

En el mateix període, s'han registrat un total de 19 incendis a la demarcació de Girona, que han sumat aquestes prop de dues hectàrees afectades pel foc. En concret, a la comarca del Baix Empordà hi ha hagut set incendis, que han cremat 1,26 hectàrees. El Gironès ha estat la següent comarca més afectada per les flames, amb 0,37 hectàrees i cinc focs. També a l'Alt Empordà s'han produït cinc incendis, que han cremat 0,12 hectàrees. Finalment, a la Selva s'han registrat dos focs i 0,20 hectàrees afectades per les flames.

Si aquestes dades es comparen amb les xifres d'incendis dels darrers estius, es conclou que la temporada estival d'aquest any és totalment atípica. De fet, l'estiu passat ja es va caracteritzar per tenir una temporada de pocs focs, on es van comptabilitzar només un parell d'incendis de certa rellevància: un foc el 30 de juny que va afectar 1,8 hectàrees a Portlligat i un altre el 9 d'agost que va cremar gairebé dues hectàrees a la zona de les Ferreres de Tordera, a tocar de Fogars de la Selva. Per tant, les dades de la temporada d'incendis d'aquest estiu se situen per sota dels registres de fa un any.

La diferència encara és més significativa si es comparen les xifres de l'actual temporada amb els milers d'hectàrees que es van cremar el 2012. En concret, dos estius enrere les flames van afectar més de 8.000 hectàrees de la demarcació de Girona, sobretot a l'Alt Empordà on el foc va arrasar la comarca a finals de juliol.

Desestacionalització del foc

Un altre dels fenòmens d'enguany sobre els incendis forestals, que es va produir també l'any passat, és la desestacionalització dels focs. La raó és que, de moment, aquest any l'incendi més destacat al territori gironí s'ha registrat fora de la temporada d'estiu. A la meitat del mes de març, va tenir lloc un foc que va començar a Vall-llobrega i que va cremar 359 hectàrees del Baix Empordà. Així mateix, just uns mesos abans s'havia produït una situació similar, quan el novembre hi va haver un altre incendi a aquesta comarca que es va originar a Vilopriu i que va afectar unes 500 hectàrees. Per tant, els focs més importants de l'any passat i d'enguany en tota la demarcació de Girona han estat a mesos allunyats de la temporada estival, on teòricament són més típics els incendis forestals.

Pel que fa al conjunt d'hectàrees cremades aquest any, fins al 17 d'agost les flames han afectat 397,51 hectàrees gironines, amb 62 focs. Aquesta xifra se situa una mica per sota de les 543,31 hectàrees que es van cremar en l'any passat, en 104 focs. Unes dades que s'allunyen del 2012, quan el foc va arrasar a Girona 9.341,15 hectàrees.