A quatre dies de la manifestació de la Diada, la mobilització des de les comarques gironines per omplir la V que unirà la Gran Via i la Diagonal, ja es pot afirmar que serà massiva. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja ha llogat prop de 400 autocars per desplaçar els participants que ocuparan nou dels trams. Prop de 20.000 gironins viatjaran amb aquests vehicles, mentre que Carme Renedo, la coordinadora gironina, assegura que seran "molts els que optaran pel vehicle particular". Renedo admet haver anat tard respecte al 2012 i que això els ha costat trobar empreses que els lloguessin autocars. Tanmateix es mostra tranquil·la perquè hi ha entitats que també han cobert la demanda. Cita el cas de l'ADAC que té quatre autocars per desplaçar socis i acompanyants fins a la Diagonal.

Els gironins hauran d'ocupar part del braç de la V que recorre la Diagonal. Es tracta dels trams que van del 12 al 18, des de la confluència amb Pau Claris fins a la plaça Francesc Macià. Per comarques, destaca la Selva amb 100 autocars justos. A continuació se situa el Gironès amb 84 vehicles. D'aquests, 30 són de Girona ciutat, que segueix recollint inscripcions en els darrers dies. Després se situen el Baix Empordà amb 70 autocars i l'Alt Empordà amb 68. A la Garrotxa se n'han organitzat 45 i al Pla de l'Estany, un total de 23.

En el conjunt dels 390 autocars, no s'hi inclouen ni els del Ripollès ni els de la Cerdanya, ja que pertanyen a una altra regió dins la divisió de l'ANC, el que suposa que les comarques gironines superaran els 400 vehicles.

La coordinadora Carme Renedo va reconèixer que han anat tard, que altres entitats es van espavilar i al final s'han hagut d'anar a buscar a la Catalunya del Nord. A més alguns dels vehicles faran dos viatges per sentit per poder dur el doble de gent. Els que s'han inscrit més tard hauran de sortir a primera hora del matí i tornar a última hora de la nit, per deixar que els autocars d'enmig facin el trajecte previst inicialment. Malgrat això, hi ha hagut cues per aconseguir els bitllets.

A més, l'ANC ha fet recomanacions per als desplaçaments, com anticipar el viatge, utilitzar transport públic sempre que sigui possible, i compartir vehicle sempre que es vagi en transport privat. Ahir a les nou del vespre, 32 dels 73 trams que formaran la V entre Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes estaven plens, segons la pàgina web ullsvermells.com. Dels restants, 22 estaven quasi plens, i cap tenia una ocupació baixa.

La Diada Definitiva

La manifestació de l'ANC i Òmnium, que esperen que aquesta sigui la "Diada definitiva" per aconseguir la independència, compta ja amb més de 400.000 persones inscrites -50.000 menys que la cadena humana de l'any passat- i culminarà amb l'exhibició de 947 urnes per simbolitzar la "voluntat" dels catalans de votar el 9 de novembre.

L'escenari principal de la manifestació, una cadena humana en forma de "V", serà la plaça de Les Glòries, que acollirà tantes urnes com municipis hi ha a Catalunya i, segons els seus organitzadors, aquestes s'han encarregat al mateix lloc on el Govern té previst fer-ho per a la consulta -el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció de presos de Lleida (Segrià)- i amb el mateix disseny.

A Les Glòries, escenari on se situarà el vèrtex de la "V" humana, hi haurà més de mil cantors de diferents corals i joves nascuts el 9 de novembre del 1998 que, coincidint amb el seu aniversari, podrien votar en l'eventual consulta sobiranista, ja que els 16 anys és l'edat mínima de participació a la llei de consultes que es preveu aprovar al setembre al Parlament.

La Via Catalana s'estendrà així per dues de les artèries urbanes més importants de Barcelona: la Gran Via i l'avinguda Diagonal, fins a confluir a la plaça de Les Glòries per formar a les 17.14 hores de l'11 de setembre una "gran" V -de "votar" i de "victòria"- amb els colors vermell i groc de la senyera.

Minuts abans de la formació de la V, el recorregut de la qual és d'onze quilòmetres i que abraçarà una superfície de 200.000 metres quadrats, les dues capçaleres de la mobilització avançaran fins a confluir i formar el lema "9N votarem, 9N guanyarem".

D'ençà que les dues representants van fer la crida el 16 d'agost les inscripcions s'han disparat. Els organitzadors, però, insisteixen: cal que tothom es registri. A diferència de l'any passat, l'ANC preveu guardar la informació dels participants en una base de dades. Això facilitaria el contacte amb els participants de la V en cas que l'ANC volgués programar futures mobilitzacions amb poc marge de temps.