Una setantena de persones - entre metges, investigadors catalans, farmacèutics i especialistes- s'han reunit aquest dissabte a Puigpardines, a la Garrotxa, per analitzar i aprofundir sobre les propietats de la llet d'euga, una llet que s'ha demostrat que ajuda a combatre malalties com càncers, patologies relacionades amb la digestió o depressions. És el producte més semblant a la llet materna humana i conté una gran varietat de vitamines i aminoàcids que fan que sigui molt recomanable per tractar diverses malalties. Actualment més de 3.000 persones la consumeixen de forma habitual i, des de l'associació eQuaid tenen previst comercialitzar llets tractades específicament per patologies concretes.

L'associació eQuaid, amb Justi Guti al capdavant, fa cinc anys que funciona amb la voluntat d'investigar les propietats i els beneficis de la llet d'euga per promocionar-ne el consum. Des de fa dos anys comercialitzen aquest producte amb l'ajuda d'altres granges d'arreu d'Europa. Actualment ja existeixen 170 punts de distribució de llet d'euga a tot Catalunya i 12.000 farmàcies de tot l'Estat vénen els seus productes.

Aquest dissabte s'ha donat a conèixer que més de 3.000 persones consumeixen a diari llet d'euga. L'entitat, pionera en el sector a tot Espanya, ha aconseguit demostrar les propietats beneficioses d'aquest producte. Per tercer any consecutiu, l'associació ha obert les seves portes als ciutadans que han pogut visitar la seu de l'entitat, situada a la granja Mas el Pla de Puigpardines, i escoltar alguns dels casos de malalts que han millorat després de prendre continuadament aquesta llet. Avui en dia, eQuaid col·labora habitualment amb investigadors i metges de la Universitat Autònoma de Barcelona i d'hospitals de Catalunya.

Tal i com detalla Guti, la llet d'euga conté una gran quantitat i varietat de vitamines, minerals, omega 3, omega 6, enzims i aminoàcids que la converteixen en un element molt recomanables per tractar malalties diverses. Actualment, s'utilitza com a complement per incrementar la producció de serotonina, un neurotransmissor que influeix en pacients amb trastorns om l'ansietat o la depressió. També s'acostuma a utilitzar per tractar problemes o malalties de l'aparell digestiu sobretot com el síndrome del colon irritable o el Crohn. A més, també pot servir com un bon aliat per als malalts que pateixen càncer, influeix en la regulació del colesterol, ajuda en el tractament d'anèmies o problemes dermatològics com pell atòpica. "Dóna al cos tots els ingredients o elements necessaris perquè pugui recuperar-se i reparar-se millor", assenyala el president de l'entitat.

El mateix president de l'associació coneix de ben a prop els beneficis de la llet d'euga. Gusi va patir una hepatitis C i va necessitar un transplantament de fetge. No obstant això, els metges van desaconsellar-li el transplantament perquè pati una obesitat descontrolada. Buscant per internet, el president va descobrir que la llet d'euga era una bona forma per aturar la obesitat que patia i durant tres mesos només es va alimentar a base de llet d'euga.

Al cap d'aquest període de temps, el president va aconseguir estabilitzar el seu organisme i va perdre suficient pes per poder rebre el nou fetge. Va ser partir de llavors que va decidir crear una petita granja i muntar l'actual entitat eQuaid per donar a conèixer les propietats d'aquest producte i comercialitzar-ho.

La trobada d'aquest dissabte ha comptat amb la presència d'una quinzena d'experts com la catedràtica de microbiologia de la UAB, Maria Àngels Calvo, el cardiòleg de la Clínica Pilar Sant Jordi, Luis Eduardo Monroy, Xavier Aldeguer, digestòleg de l'Hospital Josep Trueta de Girona o Jaume Pérez, membre del departament d'investigació i innovació de l'Hospital de Sant Joan de Déu, entre molts d'altres. Metges i investigadors que també formen part dels col·laboradors científics d'eQuaid.

Nous productes

La reunió d'aquest dissabte també ha servit per marcar les línies de treball de futur de l'associació que passen per la comercialització de nous productes com una llet congelada d'euga que ja no necessitarà congeladors (un producte que es podrà trobar a les farmàcies a finals d'aquest any) o la distribució de llets tractades específicament per poder combatre millor malalties concretes com problemes de digestió o determinats tipus de càncer. Durant els últims anys, l'associació ha aconseguit anar millorant els seus productes, passant d'oferir llet d'euga en grans quantitats a crear mono dosis de llet d'euga en pols i envasades en sobres.

"Enguany han arrencat molts estudis sobre la llet d'euga", ha assenyalat el president. D'altra banda, durant els pròxims mesos l'associació té previst fer xerrades pels hospitals de Catalunya per difondre les qualitats d'aquest producte i distribuiran 24.000 còpies del estudi de les propietats i característiques que acaben de publicar i que es pot trobar a la seva pàgina web. Finalment, l'entitat continua treballant per poder-se convertir en una fundació tot i que per aconseguir-ho han de lliurar 150.000 euros. "De moment no ho podem fer i ens estimem més destinar aquests diners a estudis mèdics i altres aspectes més importants", ha conclòs Gusi. Demà, l'entitat repetirà la jornada de portes obertes.