Un moment de crispació, provocació i retrocés econòmic. Una situació, l'actual a Catalunya, conseqüència de la democràcia, un concepte que va generar expectatives entre una generació, "la que no ha viscut la por al franquisme", que considera que té el dret a decidir quin futur vol. Una generació, predominantment jove, que veu frustrades les seves expectatives quan veu que no se li dóna la oportunitat de votar en un referèndum. La frustració generada per la gestió de la democràcia a Espanya, dins d'un context global marcat per la crisi econòmica, va ser l'eix de l'exposició inaugural del cicle de xerrades organitzades per la Universitat de Girona (UdG) al voltant del procés sobiranista, que va tenir com a protagonista la doctora en Teoria Social i Política i catedràtica de Ciència Política Montserrat Guibernau.

L'exposició, que va obrir el cicle "El procés, a debat: Debats universitaris sobre identitat nacional, dret a decidir i independència", va tocar des del nexe entre la crisi econòmica mundial amb l'evolució democràtica fins a la vinculació entre el referèndum escocès amb el procés català.

En aquest darrer aspecte, Guibernau va remarcar una diferència clau: "A Escòcia, el dia de l'elecció els del Sí i els de No estaven de costat davant del Parlament", exposava, mentre que "aquí hi ha una agressió constant, una crítica a la persona". La ponent, coneixedora del procés escocès i de la situació política a Gran Bretanya per la seva vinculació a la Universitat de Cambridge, el Queen Mary College de la Universitat de Londres i la London School of Economics, admetia que "allà no és tot meravellós", però que es va aconseguir un "triomf de la democràcia" i del diàleg. "Aquí els mitjans de comunicació competeixen a veure qui la diu més grossa", lamentava.

Per explicar aquesta diferència, Guibernau considera que és clau el paper actual d'una generació jove que s'ha format amb una idea de democràcia que li ha generat "expectatives". "El que tenim a Catalunya és una generació de joves que té consciència que té drets legítims de poder votar", explicava la ponent, remarcant posteriorment que "hi pot haver un xoc social per aquesta generació que creu que el que fa és legítim", però a qui no se li deixa votar.

La doctora i catedràtica va afegir, en aquest sentit, un factor important que ha ajudat a incrementar el factor "protesta": l'alienació de la societat amb els polítics i el sistema polític. "La manca de confiança és molt greu. És molt difícil de recuperar", assegurava, tot afegint uns minuts més tard que "l'Estat ha menystingut la profunda alienació de l'Estat a Catalunya".

Inseguretat econòmica

Afegint-hi també factors com la inseguretat econòmica, la preocupació per la manca d'oportunitats per als joves o la creixent desigualtat social, Guibernau va concloure amb rotunditat que el moment actual és fruit de la democràcia, de les expectatives creades i de la necessitat d'entendre que la democràcia no pot ser estàtica, sinó una eina per tirar endavant.

La xerrada de Guibernau va obrir un cicle organitzat per la UdG en el que entre el 9 d'octubre i el 4 de novembre es faran debats al voltant de diferents vessants del procés sobiranista.