L'ONG Setem està treballant en l'elaboració d'un mapa col·laboratiu per localitzar els punts de consum responsable i economia solidària que hi ha arreu de Catalunya. La iniciativa, que s'anomena Pam a Pam, fins ara es limitava a la ciutat de Barcelona, però l'organització té la intenció d'estendre-la arreu del territori i ja s'està posant en contacte amb entitats de les comarques gironines que hi encaixin. Per ara ja s'han fet els primers contactes per a sumar punts mapables a Olot, Figueres, Blanes, Banyoles i Girona ciutat.

A partir del novembre es començaran a pujar al nou web els punts de consum responsable que hi ha a les comarques gironines i a partir del desembre, la pàgina es presentarà públicament i ja es podrà consultar.

La versió barcelonina del projecte inclou actualment un centenar de punts centrats en tres sectors: la roba, l'alimentació i la banca ètica. La voluntat, però, és aprofitar l'expansió pel territori per estendre-la Pam a Pam a una dotzena de sectors diferents que van des de noves formes de gestió de l'habitatge, la cultura, activitats d'oci o comunicació i tecnologia. Les cooperatives d'energia i les iniciatives relacionades amb l'atenció a la vellesa o la salut també són altres sectors que es vol incloure al mapa Pam a Pam.

Un dels objectius, explica la coordinadora del mapa a Girona, Núria Massegú, és "fer visible que hi ha alternatives al comerç convencional en més sectors dels que ens pensem per a que el consumidor sàpiga on es pot dirigir", i afegeix que ja fa molts anys que hi ha iniciatives d'economia solidària al territori.

Actualment Setem s'està dirigint a iniciatives locals que creu que podrien forma part del mapa, als quals realitza una entrevista per a "considerar si l'activitat és o no mapable", explica Massegú.

Per incloure punts al mapa es tenen en compte criteris socials i mediambientals. Es valora, per exem?ple, la potenciació de l'economia local i els circuits de proximitat; si es promou un intercanvi just entre productors, distribuïdors i consumidors; l'equitat de gènere o la integració de col·lectius amb risc d'exclusió social.

Aprofitant que la Xarxa d'Economia Solidària ha escollit l'octubre com el Mes de l'Economia Solidària, el dia 21 l'Espai de Solidaritat de Girona acollirà una Formació d'Economia Solidària i de Pam a Pam on s'explicarà el projecte, que busca voluntaris -els anomenats Xinxetes Taronges- per crecar més iniciatives d'aquest tipus sobre el terreny i anar-lo ampliant de mica en mica.

Una altra via pe sumar punts al mapa és que siguin proposats pels propis consumidors. Per ara es poden enviar propostes al web gironasetem@gmail.com i, quan la pàgina web estigui operativa, es podrà fer des d'allà.