Quan no fa ni cinc anys que tot l´Estat espanyol es va haver de comprar un descodificador TDT per abandonar la televisió analògica, el Govern torna a demanar ara als ciutadans que es rasquin la butxaca per adaptar-se a un altre canvi televisiu, en aquest cas, l´alliberament del dividend digital. El 80% de les comunitats de veïns hauran de trucar a un tècnic abans del pròxim 31 de desembre perquè adapti les seves antenes si volen continuar veient les grans cadenes nacionals. La nova exigència de l´executiu de Mariano Rajoy costarà a les finques entre 150 i 500 euros, segons el Consell General d´Administradors de Finques de l´Estat, i les subvencions públiques previstes no cobriran ni el 25 %.

Segons els barems d´aquest sistema d´ajudes, les comunitats de veïns gironines podran accedir a subvencions de fins a 250 euros, la xifra establerta per als territoris que es queden amb dos múltiples digitals. A Catalunya, a dia d´avui hi ha tres múltiples -un per a TV3, 3/24, Esport3, Canal 33 i Super 3; un per a TV3 HD; i un per als canals privats (8TV, Rac105, Barça TV i BOM)-, però la modificació impulsada per l´Estat la deixarà amb dos. En aquest panorama, resta per determinar quin futur espera a TV3 HD, que probablement s´inclourà dins del primer paquet.

Fins a finals d´any

Les emissions per les noves freqüències de TDT començaran a partir del 26 d´octubre, quan s´hauran d´adaptar les antenes col·lectives de les comunitats per continuar rebent tots els canals de televisió, mentre que en els habitatges familiars amb antena individual només hauran de resintonitzar els aparells.

Per què què cal aquest canvi en l´antena? Els canals que actualment tenen sintonitzats els ciutadans canviaran de freqüència perquè s´ha alliberat part de l´espai radioelèctric, el de més qualitat (freqüències per damunt de 800 MHz, dels canals 60 al 69), per al desenvolupament de la tecnologia mòbil 4G. És a dir, perquè els telèfons augmentin les seves possibilitats en la visualització de vídeos. Aquest canvi provoca que les cadenes de televisió que fins al 31 de desembre es podien veure a través d´aquesta sintonia passaran a una altra, la qual cosa obliga a realitzar modificacions en l´antena. Encara que no en tot els casos.

En general, els habitatges unifamiliars només hauran de resintonitzar el seu receptor de televisió o el seu descodificador. En el cas de comunitats de propietaris les actuacions que caldrà realitzar dependran del tipus d´instal·lació de recepció de televisió existent a l´edifici. Les comunitats de propietaris hauran de trucar a un instal·lador de telecomunicacions perquè els realitzi l´adaptació de l´antena col·lectiva. S´haurà de demanar un pressupost i el detall dels elements que se substituiran. Posteriorment, el tècnic haurà de facilitar un butlletí de la instal·lació i una factura del detall dels treballs fets. A partir d´aquí, quan ja s´hagi fet el canvi, les comunitats podran sol·licitar les subvencions.

Nova despesa

Inicialment la resintonització d´aquests canals es plantejava com a gratuïta, però després de les retallades les comunitats hauran de pagar, tal com ja han denunciat alguns administradors de finques de l´Estat. I és que el Govern socialista que va impulsar la mesura, plantejada des de la Unió Europea, va assegurar que destinaria 800 milions d´euros per a l´alliberament del dividend digital però al final, segons va anunciar l´Executiu de Mariano Rajoy, seran 290 els milions que es destinin per subvencionar els arranjaments en l´antena.

«Fins a esgotar els fons»

El Consell General d´Administradors de Finques ja dóna per fet que els diners que aportarà l´Estat espanyol per subvencionar aquest segon canvi d´antenes en cinc anys no serà extensible a totes les comunitats de veïns.

Des de l´entitat van informar que les sol·licituds seran ateses per ordre de presentació i «fins a l´esgotament dels fons».

Doble emissió fins al gener

L´emissió «simulcast» variarà enfunció del territori de l´Estat. Segons el Ministeri d´Indústria, l´objectiu és facilitar als ciutadans que s´adaptin a la nova situació. En aquest sentit, recomana als ciutadans que visquin en un edifici comunitari amb sistemes de recepció monocanals o centraletes programables que avisin l´instal·lador quan abans millor.

L´Executiu ha tingut tres anys per realitzar aquesta transició, però els veïns gironins tindran poc més de dos mesos per realitzar els canvis. A partir del 26 d´octubre els ciutadans hauran de resintonitzar els seus televisors a través del comandament, visquin o no en un edifici amb antena col·lectiva, ja que començarà l´emissió dual en les noves freqüències i les velles. A partir d´aquí, els antenistes hauran de treballar a corre-cuita per adaptar totes les antenes de la província.