Un any més, la Guàrdia Civil de Girona va celebrar, coincidint amb el 12 d'octubre, el dia del Pilar, patrona del cos policial. La jornada va estar protagonitzada, de nou, per condecoracions, homenatges i exhibicions. Com és habitual, l'acte d'ahir també va servir per fer el balanç de les actuacions realitzades l'últim any per la Guàrdia Civil a les comarques gironines. A grans trets, les xifres dels darrers mesos constaten que el cos de seguretat ha intervingut menys quilos de cocaïna i haixix si es comparen amb les dades del període anterior. En canvi, s'han doblat els quilos confiscats de marihuana, respecte al balanç de l'any passat del dia del Pilar.

En concret, segons va explicar el tinent coronel de la comandància de Girona, José Luis Tovar, la Guàrdia Civil ha interceptat 1,5 tones d'haixix i 20 quilograms de cocaïna l'últim any. Mentre que el període anterior, el cos havia confiscat 2,8 tones d'haixix i 41 quilos de cocaïna. De fet, la Guàrdia Civil ja va destacar durant el balanç de ?l'any passat que les xifres superaven amb escreix els registres acumulats fins llavors. Tot i això, el descens de cocaïna i haixix no es manté amb la marihuana, que duplica les dades de fa un any.

Així, en els últims mesos, el cos ha intervingut un total de 750 quilos de marihuana quan, en canvi, en l'anterior període havia estat de 300 quilos. Unes xifres que constaten, una vegada més, un creixement notable en el tràfic d'aquesta droga a les comarques gironines. Tovar també va informar ahir que a part de l'haixix, la cocaïna i la marihuana, la Guàrdia Civil ha confiscat l'últim any 7,5 quilos d'èxtasi i 22 d'amfetamina. A més, el cos policial ha calculat que, al mercat il·lícit, les màfies haurien aportat més de quatre milions d'euros.

Pel que fa a les unitats d'investigació de la Guàrdia Civil a Girona, els darrers mesos han detingut 43 persones i n'han imputat 99 en el marc de 21 operatius relacionats amb suborns, estafes, sostracció de vehicles, tràfic d'influències, malversació, blanqueig de capital o de fraus a la seguretat social. En el mateix període, els agents gironins del cos han descobert 289 delictes i fets penals, han detingut 271 persones i n'han denunciat 137 més.

En el balanç d'actuacions, Tovar va subratllar ahir la tasca que ha realitzat el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil els últims mesos, en dos rescats "complicats". El gener es va aconseguir recuperar de 87 metres de profunditat l'ultralleuger sinistrat a Roses i el juliol es va rescatar amb vida un submarinista que va respirar durant un dia d'una bossa d'aire després de quedar atrapat a una zona de difícil accés a la cova Els Arquets de l'Estartit.

Les condecoracions d'ahir van ser per la magistrada del jutjat social Estefanía López i el fiscal en cap de la demarcació de Girona, Josep Maria Casadevall, entre d'altres persones, per la col·laboració amb la Guàrdia Civil. Pel que fa als homenatges, un dels moments més emotius va ser l'entrega d'una placa commemorativa als fills de l'agent Antonio Rojo, que ha mort recentment i, segons va destacar Tovar, havia defensat els valors del cos policial.

L'acte també va comptar amb la intervenció del subdelegat del Govern central a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, que va demanar a la Guàrdia Civil que "garanteixi" la convivència, la democràcia i la Constitució en uns moments en què Girona, Catalunya i Espanya s'enfronten als "desafiaments". A més, va afirmar que la societat surt d'una situació de risc per entrar en "turbulències".

Espera pel cas de l'estelada

Sobre el furt d'una estelada a Vilobí d'Onyar a l'agost, Tovar va explicar que la Guàrdia Civil no preveu decidir quines mesures disciplinàries adoptarà contra l'agent o els agents implicats en el furt fins que aquest cas estigui jutjat. Així, va assegurar que el cos esperarà que acabi el judici per tal de concloure la investigació interna que es va obrir i va afegir que ja s'ha fet arribar tota la informació requerida al jutjat.