Dos agents de la Policia Local de Llagostera han salvat la vida a un veí del poble després de practicar-li les maniobres de reanimació quan estava patint un atac de cor al mig del carrer. L'actuació dels policies juntament amb la dels tècnics sanitaris del SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques) van aplicar-li tot seguit diverses descàrregues amb el desfibril·lador que portaven a l'ambulància medicalitzada i finalment es va estabilitzar, recuperant el pols i la consciència.

El veí de Llagostera que va patir l'aturada de cardíaca té 61 anys i va ser traslladat al dispensari local i tot seguit cap a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, on es troba ingressat des de dimarts, sense que corri perill per la seva vida.

Els fets es remunten a dimarts al vespre quan una patrulla de la Policia Local va rebre l'alerta que hi havia una persona amb una possible aturada cardíaca estirada a terra al carrer Fivaller de Llagostera.

Ràpidament, els agents amb els TIP 1027 i el 1034 s'hi van desplaçar amb un dels vehicles policials que compta amb un desfibril·lador mòbil, anomenat DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic). Mentre anaven cap allà, els policies van veure que hi havia una ambulància al parquing de Can Cassoles i els van alertar que també s'acostessin cap al lloc del succés.

Un cop allà, els dos policies van veure que l'home estava estirat al terra inconscient i que no respirava i per això, sense dubtar ni un moment van començar a practicar-li les manibores de Reanimació Càrdio Pulmonar (RCP) durant cinc minuts fins que l'home va començar a recuperar la respiració.

Mentre els dos agents aplicaven el protocol de reanimació també va arribar una ambulància medicalitzada del SEM. Després, els sanitaris van utilitzar el desfibril·lador que portava l'ambulància i amb les diverses descàrregues fetes, l'home va poder recuperar el pols i la consciència.

La família de l'home va posar-se en conacte ahir amb la Policia Local de Llagostera per agrair-los la seva feina i que l'haguessin salvat.

La Policia de Llagostera compta amb dos desfibril·ladors en els en dos vehicles policials i també n'hi ha tres més que són fixes externs instal·lats a la Plaça Catalunya, al dispensari de Llagostera i al Pavelló municipal d'esports.

L'ús i disposició d'aquests desfibril·ladors s'emmarca dins del programa Girona, territori cardioprotegit impulsat des de l'organisme Dipsalut de la Diputació de Girona.

Un nou salvament

L'actuació dels agents de Policia de Llagostera és el segon que realitzen aquests policies. Sense anar més lluny, El passat mes de febrer una patrulla de la Policia Local va utilitzar el desfibril·lador mòbil del vehicle per socórrer exitosament un home de 36 anys després de patir un fort dolor abdominal.

En aquell cas, els policies van alertar una ambulància del SEM i mentre esperaven que arribés l'home va perdre el coneixement i va deixar de respirar. Els agents, en veure que tampoc tenia pols, van activar el protocol d'emergència tot utilitzant el desfibril·lador i el posterior massatge càrdio-respiratori fins que l'home va recuperar la consciència.

El personal sanitari el va poder traslladar ja estable ca al parc hospitalari Martí Julià de Salt en una ambulància i on va quedar ingressat.

La demarcació de Girona compta amb un total de 747 desfibril·ladors d'ús públic implantats per Dipsalut. Fins al moment, aquests aparells i la decidida intervenció dels cossos de primera resposta i dels ciutadans han permès recuperar 22 persones que havien sofert un problema cardíac, segons informa l'òrgan de salut de la Diputació al seu web.