Ikea obrirà un establiment a Ribestaltes, just al costat de Perpinyà, l'any 2017. L'obertura del centre comercial de la multinacional sueca del moble a la Catalunya del Nord torna a generar dubtes sobre una futura implantació a l'àrea urbana de Girona. Fa anys, que el grup ha expressat el seu interès i ha sondejat diversos terrenys a Salt, Fornells i Girona. No obstant, barreres administratives han frenat la inversió, que no s'acaba de concretar. Mentrestant s'han prioritzat obertures a ciutats com Sabadell -l'any 2012 hi va obrir el centre més gran del sud d'Europa- o Tarragona, que probablement obrirà les portes al llarg del 2016.

En un context de baixada de les vendes -la facturació d'Ikea a Espanya va caure el passat exercici un 6,4%-, de proliferació de noves botigues a una hora de Girona, i l'exploració de nous formats de venda -comerç electrònic-, és encara possible que Ikea arribi a Girona?

Aquest diari va intentar ahir, sense èxit, que algun responsable de la multinacional aclarís aquests dubtes.

Fonts properes a les negociacions que ha mantingut Ikea amb municipis gironins asseguren que l'interès segueix vigent, si bé els problemes administratius impedeixen que s'avanci en el projecte.

Centres més propers a les comarques gironines

Durant anys, la llei catalana de comerç impedia construir centres de la dimensió d'un Ikea en municipis com Salt o Fornells, que no eren capital de comarca, tot i formar part de l'àrea urbana de Girona. Les darreres modificacions a la normativa van obrir la porta que això canviés, però obliguen a una entesa entre els municipis veïns per a pactar una trama urbana consolidada. L'oposició de l'Ajuntament de Girona ho fa, de moment, impossible.

Les mateixes fonts expliquen, que l'estratègia d'inversió de la filial espanyola d'Ikea és independent de la francesa, així que l'obertura a Perpinyà no hauria d'afectar una futura inversió a Girona.

No obstant, la premsa francesa destacava ahir que Perpinyà s'havia imposat a Girona en la carrera que mantenien des de fa anys. Al mateix temps, apuntaven que aquest centre comercial tenia previst atreure compradors situats a un radi de 150 quilòmetres, circumstància que afectaria de ple les comarques gironines.

L'interès d'Ikea per Perpinyà no és nou. Fa uns anys va sondejar la possibilitat d'instal·lar-hi el seu centre logístic per al sud d'Europa, que finalment va acabar obrint-se a la ciutat catalana de Valls.

Segons diversos mitjans nord-catalans, la decisió definitiva d'obrir-hi un centre comercial va arribar a principis de 2014. Va ser aleshores quan l'Ajuntament de Ribesaltes i la Mancomunitat de Perpinyà Mediterrània van sol·licitar a un gabinet tècnic el mesurament de diversos terrenys, una feina que es va acabar subcontractant a una empresa de Peralada. Al final, els terrenys escollits estan al costat de l'autopista A9, prop del peatge de Perpinyà nord, en un polígon situat darrere dels antics locals del diari L'Indépendant.

La instal·lació de l'Ikea de Perpinyà forma part d'una important inversió de la multinacional a França, on preveu un ambiciós pla d'obertures en els propers tres anys.

La decisió suposa a més confirmar una certa reactivació comercial de la Catalunya del Nord i Perpinyà . La capital del Rosselló va veure fa pocs mesos com l'FNAC hi obria un establiment. A més, al marge d'Ikea, la cadena de mobiliari Alinéa (del grup Auchan) ja ha sol·licitat permís per construir un establiment de 13.000 metres quadrats al sud de Perpinyà.