Les Cabanes d'en Garrell van ser declarades Bé d'Interès Cultural Local d'Argelaguer en el darrer ple del Consell Comarcal de la Garrotxa. Josep Dorca (CiU) va explicar que la petició compta amb l'aval de molts informes tècnics, dels veïns, de treballs acadèmics i una abundant presència als mitjans de comunicació. Segons va indicar, però, "no ha estat fàcil, perquè el procés ha estat llarg per diferents coses".

Dorca va assenyalar que la declaració farà possible que l'obra de Josep Pujiula es pugui preservar. D'aquesta manera, no només es podrà guardar la part sòlida que aguantava les cabanes, sinó també algunes de les construccions de fusta de Pujiula. Aquesta vegada, però, l'accés a les cabanes testimoni del poblat laberíntic tindran l'accés restringit i normativitzat. "Possiblement", va avançar Dorca, "a partir d'ara, si surt algun element singular en base a evitar que algú hi pugui pujar es podrà conservar". Sobre la declaració, el representant de CiU va assenyalar: "És molt important per a la gent que s'estima el poble". Un cop feta l'aprovació, va avançar: "Ara , ve la fase d'adequació i preservació de la zona".

En el torn d'intervencions, Joan Espona, president del Consell Comarcal per CiU, va explicar que "és preceptiu que s'aprovi aquí, perquè els ajuntaments petits són un tema que toca al Consell Comarcal".

Josep Guix, portaveu del PSC, va exposar: "Felicitem els promotors d'aquesta proposta i també sobretot l'autor, que ha estat treballant per la comunitat i pel municipi d'Argelaguer". Al final, Dorca va tornar a intervenir per recordar que les Cabanes d'en Garrell tenen ja 40 anys. En aquest temps, segons va dir, s'han muntat i desmuntat tres vegades.