La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va exigir ahir aparcar el debat sobre les eleccions per centrar-se a omplir les urnes de vots el 9 de novembre. Forcadell va recordar que "els adversaris no són els partits polítics, ni els catalans que pensen diferent, l'adversari és l'Estat espanyol". Per això va reclamar que "els polítics pensin en clau de país i no de partit".

La plaça Major de Banyoles es va omplir per rebre la presidenta de l'assemblea. En l'acte obert es va poder veure l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i el president del Consell Comarcal, Jordi Xargay, tots dos militants de CiU. Forcadell va remarcar que el Pla de l'Estany era l'última comarca catalana que li faltava per visitar.

En el seu discurs, va remarcar que el 9-N "podrem votar Sí-Sí i això és el que no volia l'Estat espanyol". Per això va instar a convertir-ho en una mobilització massiva i que no es parli d'eleccions "perquè si en parlem, ja tornarem a ser-hi".

En aquest sentit, va reclamar tranquil·litat a la ciutadania perquè l'objectiu és la independència i el que "cal és fer passes segures". Per això va indicar que cal evitar caure en les provocacions de l'Estat espanyol. "La nostra estratègia és no posar-nos nerviosos, perquè som aquella gent que no malparlem, ni menyspreem. No podem dedicar esforços a respondre provocacions", va argumentar.

La dirigent sobiranista va recordar que aquesta actitud és la que ha permès situar "Catalunya al món. Fins ara només era coneguda Barcelona i el Barça". Forcadell va indicar que l'opinió internacional "no entén que no es pugui decidir ni votar" i va instar a actuar amb intel·ligència. "Abans de fer una cosa, cal pensar-la bé. Això vol dir que cal tenir clar que l'adversari és l'Estat Espanyol", va insistir. Va aclarir que "no anem contra Espanya, la llengua espanyola és una llengua de Catalunya, molts dels que parlen espanyol treballen per la independència".

Per Forcadell, la independència "no és una qüestió d'origen". En aquest sentit va recordar que "als anys 60 i 70 molta gent que va venir d'Espanya va ajudar a construir Catalunya". Aquest argument li va servir per explicar que "la majoria de la gent vol la independència per dignitat. Si ens haguessin respectat, no estaríem aquí". Per això va demanar al PP i al PSOE que deixin que el poble s'expressi.

Va tancar el discurs recordant que en 300 anys d'història són molts lluitadors també "anònims que van ser molt generosos i es van sacrificar "perquè sabien que hi hauria una generació que aconseguiria la independència".

En el torn de preguntes del públic, la representant de l'ANC va repetir que la consulta del 9-N no és "la consulta que volíem" però que va afegir que servirà per "saber quants som" i que això "serà un pas més cap a la independència". A més, també va evitar carregar contra Joan Herrera, portaveu d'ICV al Parlament, i va assegurar que farà "tot el possible perquè vagin a votar" els ecosocialistes.