Un equip del Servei de Digestiu de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i el Servei d'Hematologia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a Girona han dut a terme el primer trasplantament autòleg del moll de l'os -és a dir, fet amb cèl·lules mare del propi pacient- per tractar la malaltia de Crohn fet a la demarcació. Aquesta teràpia cel·lular, similar al tractament que es fa servir per la leucèmia, suposa fer un reset al sistema immunitari del pacient perquè deixi d'atacar per error el tub digestiu, explica el director del Servei d'Hematologia Clínica de l'ICO Girona, David Gallardo.

Fins fa pocs mesos, l'Hospital Clínic de Barcelona era l'únic centre de Catalunya que feia servir aquesta teràpia cel·lular destinada als casos d'aquesta malaltia intestinal que no responen amb èxit als fàrmacs i ni a la cirurgia. "No és la indicació més habitual per tractar aquest tipus de pacient i el malalt ha de tenir molt clar el risc que comporta", afirma el doctor Gallardo.

Montse Valdivia, una veïna de Palafrugell que des de feia 17 anys patia una variant severa de la malaltia de Crohn, assegura que quan els digestòlegs Xavier Aldeguer i David Busquets i el cap del servei d'Hematologia de l'ICO Girona, David Gallardo, li van proposar, s'ho va haver de pensar molt, però les limitacions que li provocava la malaltia en la seva vida normal i la confiança en els metges del Trueta la van fer decantar.

"El que més m'espantava era la quimioteràpia; ja m'havien proposat el tractament fa dos o tres anys a l'Hospital Clínic i llavors no ho vaig veure tan clar com ara", explica, però subratlla que ara ho recomanaria a tothom que es trobi en la mateixa situació.

"El que he tingut fins ara no és qualitat de vida; m'he passat gairebé vint anys amb malestar general, fent unes 15 deposicions diàries i sobretot, estant molt cansada. Els mals de panxa eren forts, era com si tingués un part cada trenta minuts. La malaltia em limitava molt i sempre havia de tenir un lavabo a la vora", assegura.

Després d'anys intentar pal·liar els efectes de la malaltia amb diferents tractaments farmacològics i una intervenció quirúrgica, finalment al febrer va accedir a sotmetres a l'autotransplantament, que desactiva el sistema immunitari del pacient "i el restableix des de zero", explica el doctor Gallardo. "Sempre que es fa un trasplantament d'aquest tipus, quan el sistema immunitari es posa en marxa és menys efectiu. El que en altres malalties és contraproduent, aquí és precisament l'efecte desitjat", continua.

El procediment s'inicia amb un tractament que estimula el moll de l'os per a augmentar la fabricació de cèl·lules mare. L'estrès de la mèdul·la òssia fa que aquestes cèl·lules mare passin a la sang, d'on són extretes i congelades per ser transplantades de nou després d'una quimioteràpia associada amb un medicament immunodepressor que desactiva completament el sistema de defenses del pacient. Durant aquest temps, la palafrugellenca ha estat aïllada en una habitació a la planta de ?l'ICO de l'Hospital Dr. Josep Trueta. "S'han de limitar al màxim els riscos, perquè la persona es torna extremadament fràgil", explica el cap d'Hematologia de l'ICO.

Posteriorment, les cèl·lules congelades són tornades al cos per via endovenosa i repoblen el sistema hematològic. Com que ara el sistema immunitari de la pacient és nou, ja no ataca l'intestí.

El tractament no fa desaparèixer la malaltia, però la desactiva i la pacient pot fer vida normal. Malgrat que la Malaltia de Crohn podria tornar a manifestar-se, explica el doctor Gallardo que l'experiència prèvia demostra que el nou sistema immunitari respondria ara millor als fàrmacs que el que tenia abans del tractament.

"Ara sóc una persona normal. Van ser tres setmanes de passar-ho malament, però ha valgut molt la pena. M'han donat una vida nova", diu la Montse.