Engrescar la població per a deixar de fumar i aprofitar la tecnologia per arribar al màxim nombre de gent i sobretot, als fumadors més joves, és l'objectiu principal del perfil TabacCSMS, una eina impulsada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva l'any 2011 per servir com a enllaç entre els metges i els pacients que volen abandonar l'hàbit. Aquest perfil de Facebook està gestionat des del Centre d'Atenció Primària de Malgrat -que foma part de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i que té una consulta específica sobre tabaquisme des del 2008-, a través de la doctora Carme Pascual i la infermera Begoña López. Les dues s'encarreguen d'actualitzar la pàgina i atendre les consultes dels usuaris, que no només els arriben de la seva àrea d'influència, sinó que també han atès peticions d'arreu de l'Estat i d'alguns punts de Llatinoamèrica, expliquen.

Des de fa tres anys, actualitzen setmanalment aquesta pàgina amb temes d'actualitat relacionats amb el tabaquisme com ara notícies, estudis mèdics o canvis de normatives. A més també hi donen consells en positiu per deixar de fumar i reduir el consum, com evitar les recaigudes, frenar el tabaquisme passiu o els seus efectes en la infància. A més, atenen les consultes que els plantegen els seguidors i amics de Facebook, i que poden anar des de la demanda d'ajuda directa per deixar de fumar o llocs on dirigir-se per poder-ho fer, fins a dubtes en els tractaments que segueixen o peticions d'informació sobre la cigarreta electrònica. Algunes d'aquestes consultes s'atenen a través de la missatgeria privada de Facebook per poder mantenir la privacitat del pacient. Pel que fa al perfil públic, els usuaris també interactuen entre ells explicant-se les seves experiències, donant-se suport i establint una relació de confiança a través de la xarxa.

Ara el seu repte és fer crèixer el nombre de seguidors; estrènyer lligams amb centres educatius i associacions juvenils perquè siguin usuaris actius de la pàgina i activar la interacció amb els usuaris on time a través del xat. Entre els seus objectius també hi ha la creació de la figura de l'"exfumador expert" com a complement al suport dels professionals. És una persona que ha viscut el procés de deixar de fumar i que es presta a col·laborar amb altres usuaris per compartir la seva experiència.

L'origen

Pasqual i López expliquen que des del 2008, el seu centre d'atenció primària té una consulta sobre tabaquisme, però havien detectat que no arribaven a una part important de la població, ja sigui perquè l'horari d'atenció és limitat o perquè no demanen ajuda al sistema sanitari. Havien constatat que la majoria dels seus usuaris eren de mitjana edat, derivats pels seus metges de capçalera i amb una proporció baixa de gent jove. Després d'assistir a una formació sobre l'ús dels missatges SMS per deixar el tabac, es van proposar fer el mateix, però a través de Facebook. López i Pascual expliquen que volien aprofitar la popularitat de la xarxa social, a més de facilitar l'accés a la consulta i ajudar a controlar i prevenir la síndrome d'abstinència i les recaigudes creant un punt d'informació on els mateixos usuaris poguessin interactuar.

Inicialment es va restringir a la població que acudia a la consulta de tabac, per adquirir experiència. Posteriorment, es va obrir a l'accés públic, convidant-hi les associacions de l'entorn i tota la població.