El Centre Excursionista de Banyoles ha engegat una campanya per donar a conèixer el valor dels camins vells i denunciar-ne la seva destrucció. Des de l'entitat asseguren que cada cop n'estan desapareixent més per manca de conscienciació i, sobretot, per culpa de la construcció de noves pistes forestals. De moment, l'entitat ja ha creat un manifest que faran arribar a entitats, veïns i ajuntaments. El seu objectiu és que els consistoris s'impliquin en la seva protecció i poder arribar a la Generalitat. "Volem que tinguin un nivell de protecció ja sigui com a bé d'interès local o el que es cregui convenient", explica un dels membres de l'entitat, en Quim Oliver.

Aquest passat divendres, el Centre Excursionista de Banyoles va donar a conèixer la creació d'un manifest en defensa dels camins vells en un acte que a la capital del Pla de l'Estany que va aplegar una vintena de persones, membres de diverses entitats del territori. D'aquesta manera, l'associació va arrencar una campanya que pretén donar a conèixer aquest tipus de camins, d'origen remot i construïts pels nostres avantpassats, que servien per connectar els pobles de muntanya.

"Tot va començar quan durant les nostres excursions ens vam adonar que cada cop hi havia més camins vells malmesos, desapareguts o obstruïts principalment per noves pistes forestals que es fan a la muntanya", explica en Quim Oliver de la secció d'excursionisme del Centre Excursionista de Banyoles. Davant d'aquesta situació, l'entitat no va voler quedar-se de braços creuats i van decidir fer alguna cosa per protegir-los. "Ens sentim bastant indefensos i esperem que la campanya serveixi per sumar esforços", assenyala Oliver.

Des de l'associació - i tal i com defensen en el manifest- els excursionistes asseguren que els camins vells tenen un triple valor: històric, excursionista o natural i turístic. "Tenen un gran valor històric, es tracta dels vials que servien per connectar pobles, mercats o cases de la gent que habitava a la muntanya", assenyalen. Oliver també destaca que, ben gestionats i senyalitzats, es tracta són un pol d'atracció turística. "Tenim un exemple molt clar, la xarxa Itinerària que ha senyalitzat i agrupa camins vells de la Garrotxa, Ripollès i l'Alt Empordà va generar un impacte econòmic de 3,2 milions d'euros durant el 2013", assenyala.

"Els camins vells són elements patrimonials"

L'entitat no ha inventariat encara els camins vells de totes les comarques gironines que es troben en mal estat. No obstant això, coneixen de ben a prop algunes de les zones afectades com per exemple la muntanya de Rocacorba o el camí de França a Sant Aniol d'Aguja. La gran majoria d'ells s'han vist afectats per la construcció de pistes forestals. "En alguns casos només han desaparegut alguns trams a causa dels talussos però seria possible recuperar-los", comenta l'excursionista.

Per tot això, l'entitat està fent arribar el manifest a veïns, associacions i ajuntaments el territori gironí. La seu objectiu primordial és aconseguir el suport del màxim nombre de consistoris per així poder arribar a la Generalitat. "Creiem que la nostra federació d'excursionistes també ens hauria d'ajudar per poder arribar a les altes instàncies", subratlla Oliver. "Demanem per dret lògic i moral que els camins vells tinguin un nivell de protecció, ja sigui com a bé d'interès local o el que es cregui convenient", afegeix.

Des de l'associació assenyalen que, des de fora, pot semblar que es tracta "d'un tema menor" però asseguren que aquesta mena de vials són "valors patrimonials clau" des del punt de vista històric. "Ara quan mirem monuments com el monestir de Ripoll o el de Sant Pere de Rodes estem molt contents de tenir-los però hem de recordar que abans es trobaven en un estat de ruïna total", comenta. "Les esglésies de la Vall de Boí estaven plenes de fems i actualment són patrimoni de la humanitat", subratlla tot defensant la necessitat de protegir els camins vells.

De moment, el Centre Excursionista de Banyoles ha programat dues xerrades més a la comarca de la Garrotxa per donar a conèixer la seva campanya i, posteriorment, s'estan plantejant la possibilitat de tirar endavant un projecte més vistós com recuperar un tram de camí vell fet malbé.