La cessió per 50 anys d'una part de l'Estany al Club Natació Banyoles (CNB) pactada amb l'Ajuntament és, en opinió de l'associació ecologista Limnos, "un acord ridícul" que "entra en una espiral d'irregularitats". El grup assegura que el resultat d'aquest conveni ha estat "una presa de pèl al bé comunal" a canvi d'unes contraprestacions ridícules".

Així ho denuncia l'Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l'Estany Limnos a l'últim número de la seva revista, en la qual detalla què és un bé comunal, quins són els seus usos i les peculiaritats legals que l'envolten. Aquesta crítica s'afegeix a les que els ecologistes han vingut fent des que l'Ajuntament de Banyoles va fer públiques les negociacions amb el CNB, que van culminar amb un acord de ple al juliol. La ratificació del conveni que, entre d'altres qüestions, regularitza l'ocupació i la concessió per 50 anys de part dels terrenys de l'Estany només va tenir el suport dels regidors de l'equip de govern, amb majoria absoluta de CiU.

Tres mesos després, Limnos recorda que, abans d'aquest conveni, el Club Natació "tenia cedit l'ús del bé comunal sense que la documentació fos jurídicament legal". Aquest -remarquen- és l'origen d'un conveni que, d'acord amb la seva anàlisi, ha fet perdre als banyolins el passeig entre l'Estany i la zona esportiva, deixant de ser un bé comunal quan aquest dret "no pot prescriure mai". Per Limnos, que els últims anys aquesta zona no s'utilitzava no és un argument vàlid perquè "hi ha una tanca que n'impedeix l'accés".

Les contraprestacions

Les crítiques de l'associació ecologista continuen afirmant que l'acord "també espolia i després cedeix, per 50 anys, dues finques comunals al Club Natació" i lamentant que se li hagi adjudicat la pesquera Agustí "sense cap concurs públic o concessió". Per justificar aquest fet, segons destaca Limnos, l'Ajuntament va informar que el CNB deixarà de percebre 20.000 euros en concepte de subvencions per activitats esportives. Per als ecologistes, les beques a esportistes que donarà el club, la rebaixa del preu per usar les seves instal·lacions o la possibilititat de pagar a terminis l'entrada per fer-se soci són "contraprestacions ridícules" de les quals en culpen l'Ajuntament de Banyoles.