La Societat Espanyola de Radiologia (SERAM) ha reconegut el director territorial de Radiologia i Medicina Nucleari director de l'IDI Girona, el doctor Salvador Pedraza, i també el doctor Josep Puig, de l'hospital Josep Trueta i que forma part del Grup de Recerca en Imatge Mèdica de ?l'IDIBGI (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona) i del Servei de Radiologia-IDI (Institut de Diagnòstic per la Imatge).

Coincidint amb el dia internacional de la Radiologia, que es va celebrar la setmana passada, la junta directiva de la SERAM va reconèixer el doctor Pedraza per la seva trajectòria en recerca en el camp de la validació del biomarcadors per imatge i en educació mèdica. En concret, ha participat en projectes de recerca i publicacions internacionals que han ajutat a millorar la validació dels biomarcadors d'imatge en malalties com l'infart cerebral, el tumor cerebral, l'hematoma, el traumatisme cranial o l'obesitat.

El jurat dels guardons va destacar les publicacions sobre el valor del diagnòstic per la imatge en pacients amb infart cerebral tant en l'estudi amb Tomografia computeritzada com amb RM, l'estudi de revisió sobre la validesa dels biomarcadors de RM en l'infart cerebral i totes les publicacions sobre la utilitat en fase hiperaguda, aguda subaguda i crònica del tensor de difusió.

En la seva trajectòria, també han estat rellevants els estudis sobre la valoració del volum de l'infart cerebral, el valor de l'angiografia per RM amb contrast i el valor de les tècniques de perfusió cerebral. Tots aquest estudis han rebut finançament a nivell nacional i internacional.

Els radiòlegs també van reconèixer el lideratge del doctor Pedraza en la recerca de mètodes avançats en educació mèdica amb realització d'un joc virtual, Medgame, que va rebre finançament dels Estats Units i que ha millorat l'aprenentatge en radiologia en els futurs metges.

En el mateix acte, que es va celebrar divendres a Madrid, la Fundación Española de Radiología va atorgar el Premi Anual al millor treball de recerca publicat en anglès per radiòlegs espanyols al doctor Josep Puig per una investigació pionera a nivell mundial. Per aquesta recerca, el doctor Puig ja va ser premiat l'any passat amb el premi equivalent a l'àmbit europeu per part de l'European Society of Neuroradiology i el Premi Anual a la Recerca de la Sociedad Española de Neurorradiología.

L'article es va publicar a la revista de referència Stroke, al maig del 2013 i els investigadors determinaven que l'ús de la ressonància magnètica per tensor de difusió -una tècnica innovadora i avançada que permet estudiar el dany axonal del cervell- incrementa la capacitat diagnòstica per detectar el temps d'evolució d'un infart cerebral quan s'afecta el tracte corticoespinal, és a dir, tots aquells que presenten hemiplegia (dèficit de mobilitat en braços i cames). En aquest estudi, desenvolupat per un equip encapçalat per Puig i Pedraza entre el 2009 i el 2011 sobre una mostra de 60 pacients, es va detectar que el dany axonal als 30 dies després de patir un ictus és un biomarcador que permet predir amb fiabilitat el dèficit motor que tindrà el pacient als dos anys d'evolució de la malaltia. El dèficit motor es presenta en més de la meitat dels afectats per ictus i suposa una de les principals causes de discapacitat.

Així, aquesta tècnica podria ajudar a millorar el maneig dels pacients i aplicar el tractament més adequat, com ara intensificar i monitorar les teràpies de neurorehabilitació de manera individualitzada.