TRASLLAT cap a l'hospital nou. Avui, 73 malalts hauran començat el dia en un ambient nou.Arribada d'una malalta a les noves instal·lacions.Treballadores de l'hospital, en ple trasllat de material.Una malalta és traslladada pel personal del Servei d'Emergències Mèdiques.

Quatre ambulàncies i dos vehicles col·lectius van traslladar ahir els 73 pacients de l'hospital Sant Jaume al nou hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. A les vuit del vespre del dia abans, divendres, 14 de novembre, les urgències i la sala de parts ja estaven activades al nou centre. Avui s'acabaran de traslladar els darrers materials i dilluns quedarà per si hi ha hagut algun oblit. Així doncs, ahir va tenir lloc el darrer episodi important de l'hospital de Sant Jaume, en tant que principal servei d'assistència als malalts aguts de la Garrotxa. Hi quedarà l'hospital geriàtric.

Sobre la mundança, el director de l'hospital, Carles Puig, va afirmar: "Avui és el punt final". Un acabament que va exposar com a resultat del treball d'un any. Per exemple, va recordar que ja fa 15 dies que s'havien traslladat els serveis administratius, cinc que s'havien traslladat els serveis de farmàcia de laboratori i les històries clíniques es van traslladar fa dos dies. Per això, va precisar: "No és tot avui, perquè tots aquests dies s'han traslladat aparells mèdics i tot el tema de quiròfans". En relació amb les operacions quirúrgiques, va recordar: "Fa quinze dies que no operem malalts programats".

Puig va valorar l'aprofitament com a principal dificultat del procés de trasllat. "Com és lògic en el temps que vivim, hem aprofitat el màxim d'aparellatge i de llits que eren útils", va indicar, tot assenyalant que "el fàcil hauria estat muntar-ho tot allà". Així doncs, va exposar: "Hem hagut de combinar el trasllat de llits i el trasllat de malalts". Sobre la fi del trasllat, va temporitzar: "Avui a les vuit del vespre, això [l'hospital Sant Jaume] queda tot tancat".

Sobre la informació de la gent envers el canvi, va recordar que s'havia fet tot un procés d'avisos a la premsa i els mitjans. Tot i això, encara es van trobar amb algunes anècdotes. "Divendres, a dos quarts de vuit del 8 del vespre -va exposar-, va venir un senyor a urgències a l'hospital nou". No el van poder atendre perquè encara no estava obert, i el pacient va haver d'anar a l'hospital Sant Jaume. Segons Puig, l'home es va queixar pel fet que hi havia tots els llums oberts i semblava que el nou hospital havia entrat en activitat. Puig va haver d'explicar-li que no era fins a les vuit del vespre que es podien començar a fer atencions a les urgències noves.

A partir de demà començarà un procés d'adaptació dels gairebé 200 treballadors del centre hospitalari de la Garrotxa. "Hem comptat -va indicar Puig- que l'adaptació durarà sis mesos". Segons ell, els pacients no han de notar el temps d'acomodació laboral. En canvi, va considerar que sí que han de notar les millores. Uns avantatges, va dir, que van més enllà de la situació fora del nuci urbà i de l'impressionant augment de l'espai.

Com a millora important, va valorar el nou TAC. "Serà una millora assistencial magnífica, perquè havíem d'enviar força pacients al Trueta a fer un TAC", va assenyalar. Aquest servei quedarà activat la setmana vinent. D'aquí a un mes començarà el servei d'oncologia, a través de l'Institut Català d'Oncologia. I va afegir: "La diàlisi la tirarem endavant a l'estiu".

Una de les pacients que ahir van experimentar el canvi, Maria Rosa Farré, va definir de "record per la vida" el fet d'haver deixat l'habitació 230 de l'hospital Sant Jaume i haver estrenat la 408 del nou hospital d'Olot i comarcal de la Garrotxa. "Me'n recordaré sempre", va dir. Farré va valorar com a "perfecte" el trasllat, que van fer amb un sistema que no comportava cap canvi de camilla.

Un cop instal·lada a la nova habitació, va assegurar que tenia una sensació "d'amplitud, pau i descans". També va indicar que guardava un bon record de l'hospital San Jaume, que "tenia la seva cucada". Farré va explicar que, a causa d'un traumatisme, hauria de romandre dies al nou hospital.

El trasllat de Farré va ser seguit per un considerable nombre de mitjans que van agafar les imatges d'un més dels trasllats que van tenir lloc al llarg de tot el matí i la tarda.