Amb l'objectiu d'ajustar les despeses, tal com s'acostuma a fer en època de crisi, el sector turístic de la província de Girona s'ha fixat un nou focus per poder reduir costos. Es tracta de la gestió de l'aigua, que, més enllà de la qüestió econòmica, esdevé un aspecte de sostenibilitat. "A mesura que s'ha incrementat el cost del consum d'aigua, el sector turístic cada vegada s'ha preocupat més per la gestió que en fa", explica el gerent del Clúster de l'Aigua de Catalunya (CWP), Xavier Amores. A més, destaca que "també hi ha la pressió dels clients, que busquen espais sostenibles".

És per això que les Cambres de Comerç de Girona i Palamós han decidit abordar, amb el suport del CWP -situat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona-, quins són els reptes tecnològics que es poden incorporar als allotjaments turístics per tal de millorar la gestió de l'aigua. "Fa uns anys ja es va fer un primer pas advertint als clients de la despesa que generen les tovalloles", recorda l'hoteler Narcís Coll, que, a més, és membre de la Cambra de Comerç de Girona. Així mateix, detalla que una altra de les mesures que ha adoptat el sector en els últims temps ha estat la instal·lació d'ai?rejadors a les aixetes, "que fan entrar aire i mantenen la sensació de pressió, tot i que és aigua que es barreja amb aire".

Malgrat tot, des del sector es vol fer un pas més i és per això que es treballa amb el suport del CWP per trobar nous sistemes que permetin reduir el consum d'aigua. "Si hi ha més control i motorització, pots prendre decisions que siguin més intel·ligents", assegura Amores sobre la gestió de l'aigua. Així, una de les oportunitats sorgeix de reutilitzar aigües grises (de la dutxa o la pica) per regar les zones de jardí. Una altra qüestió, segons Amores, és la qualitat de l'aigua, que està en contacte amb possibles contaminacions de microbis. "S'ha de garantir que l'aigua sempre està impecable", indica, tot afegint que automatitzar el tractament, en un àmbit com el manteniment d'una piscina, pot portar a un estalvi econòmic.

El gerent del CWP també indica que l'aigua és un recurs escàs i recorda que el Mediterrani és un territori de sequera. Malgrat tot, lamenta que "hi ha països que tenen més treballada la gestió de l'aigua" i detalla que, tal com va succeir fa uns anys amb la recollida selectiva, ara hi ha casos de turistes europeus -a la província de Girona- que busquen establiments que causin menys impacte en l'entorn.

Priorització de l'energia

Amores subratlla que s'ha parlat més de l'energia que de l'aigua en els últims anys. El motiu és que, proporcionalment, es tracta d'una despesa més elevada. Tot i això, posa de manifest que "en una situació de crisi s'ha de mirar el cost de cada element i l'aigua s'apuja de preu". Coll coincideix amb Amores i admet que el sector turístic gironí ha dedicat "més esforços" a l'electricitat. "La llum acostuma a ser més del doble que el cost de l'aigua en el consum d'un hotel", manifesta. Malgrat tot, reconeix que ha augmentat la despesa de l'aigua. El seu balanç com a hoteler és que el 2002 consumia 0,33 metres cúbics per estada a un preu de 0,41 euros. En canvi, ara, el 2014, el consum d'aigua ha baixat a 0,24 metres cúbics per estada, tot i que el preu ha pujat a 0,65 euros. Per tant, tot i la reducció de prop d'un 30% sobre el consum d'aigua, el seu cost s'ha disparat pràcticament un 60%.

Per tot plegat, Coll destaca que el sector turístic de la província de Girona es planteja nous sistemes de gestió per poder reduir el consum d'aigua. Ara bé, assegura que també s'ha d'estudiar quin temps s'ha de destinar a la recuperació de la inversió. És per això que, com a exemple, Coll subratlla que hi ha hotelers que es plantegen aprofitar les aigües pluvials. El problema és que el temps de recuperació d'aquesta inversió pot superar els 50 anys. En aquest cas, per tant, es fa més difícil tirar endavant la mesura d'estalvi d'aigua. Així, de moment, els responsables dels establiments destinats al turisme aposten per les mesures que puguin donar uns resultats més a curt termini.