18 de novembre de 2014
18.11.2014

Mata la dona amb un ganivet i ho prova amb el cunyat usant una espasa

El germà de la víctima assegura que la noia havia demanat un ordre d'allunyament però li van negar · L'home havia fet una maleta per fugir

19.11.2014 | 07:09
La germana de la víctima és assistida pels tècnics del Sistema d´Emergències Mèdiques en patir un atac d´ansietat quan va rebre la notícia · Conxi Molons

Els homicidis de 2014

  • Sis crims en onze mesos a la província de Girona
  • Sis crims són els que s'han perpetrat aquest any Girona. El primer es remunta al març. Quan Neus Juanola, de 75 anys va morir a l'hospital Josep Trueta quatre dies després d'aparèixer lligada i malferida en un camp a Cabanes. No se n'ha trobat els autors. El segon, el 17 de març, també va ser a l'Alt Empordà. Un jove de Llançà, Àngel Ruiz, va aparèixer cremat en una zona boscosa de Colera amb ferides d'arma blanca a la zona del coll i cops al cap. Els Mossos als pocs dies van detenir tres persones relacionades amb el cas: el presumpte assassí i dues noies, una per encobriment i l'altra com a cooperadora necesària. El tercer fet criminal va tenir lloc el maig a la Selva. José Rodríguez va morir a casa seva a la urbanització Río Park a mans d'encara no se sap qui, en rebre diverses punyalades. El juny, una baralla veïnal a Palafrugell va acabar amb un home mort, José Antonio González. L’homicida va fer-se una arma de foc casolana i amb un ganivet, va clavar tres punyalades i un tret al cap de la víctima. El cinquè cas es tracta de la mort de la desapareguda Montse Méndez. La veïna de Girona va morir a mans de Dave Verdist, un belga que la va esquarterar l’octubre de l’any passat. La descoberta del seu cadàver fou possible gràcies a que l’assassí va confessar a la Policia Nacional a Madrid que havia mort una dona a Girona. I l’últim crim és el d’ahir a Sant Pere Pescador.

La mort d'una dona a Sant Pere Pescador a mans de la seva parella va alterar ahir la calma homicida que s'havia instal·lat a la província des de l'últim crim -perpetrat el juny-. Musa Baldeh Bakary, de 55 anys, natural de Gàmbia i domiciliat a Sant Pere Pescador, s'havia discutit amb la seva parella -Hagiratou Jawo, de 32 anys- a la una del migdia, a qui va clavar diverses ganivetades al coll dins el pis que compartien a la plaça de les Flors. Dins el pis hi havia la seva filla d'un any, les altres dues eren a escola.

La violència del presumpte homicida no va acabar aquí. Immediatament després va agafar el fill que era al pis, el va deixar a casa d'una veïna i va anar a buscar una espasa amb la qual es va presentar a la plaça on hi havia familiars de la víctima i va dir: "Em sembla que l'he matada". Aleshores va intentar matar els seu cunyat però un veí el va retenir i amagar dins el seu pis a l'espera que arribés la policia evitant d'aquesta manera que els familiars de la dona el linxessin.

La tensió entre els familiars de la víctima i l'homicida que es trobaven allà va requerir la presència extra de membres dels antiavalots -l'Àrea de Recursos Operatius dels Mossos- per evitar una baralla tumultuària.

Dins el pis, els agents de la comissaria de l'Escala encara van trobar la dona agonitzant però els sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) no van poder fer res per salvar-la i dur-la a l'hospital a causa de la pèrdua de sang que havia patit per la brutal agressió, realitzada amb dos ganivets diferents. També hi havia una maleta preparada amb roba de l'agressor, que sembla que volia tornar al seu país.

La mala relació entre la parella era coneguda per tots els veïns, que sovint havien hagut de suportar cridòries intenses, i l'home ja havia sigut denunciat per violència domèstica. Els veïns van assegurar que l'home era conflictiu amb altres persones quan bevia més del compte. El seu cunyat el va denunciar la setmana passada per amenaces. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, el germà de la difunta, va lamentar que no s'hagués dictat una ordre d'allunyament quan la seva germana va denunciar Musa Baldeh.

Els testimonis

Un veí de l'edifici assegura que poc abans del succés la víctima va trucar a la seva porta preguntat per la seva dona, que parlava el seu mateix dialecte, "però li vaig dir que era fora. Ara penso que potser ja s'estaven barallant i venia a buscar ajuda però a mi no em va dir res, ni vaig sentir res sinó potser l'hauriapogut ajudar. Després jo me'n vaig anar a resar i quan vaig tornar em vaig trobar tot això. És una desgràcia", va lamentar.

El Govern, l'Institut Català de les Dones, la Comissió de seguiment dels protocols en casos de violència a la província i l'Ajuntament de Sant Pere Pescador van condemnar l'homicidi. L'alcalde, Jordi Martí, coneixia víctima i agressor i el fill gran d'ambdós, que està vinculat al Club de Futbol. És el primer crim conjugal a la província des de 2012.

L'home, arrestat per assassinat i amenaces, es va negar ahir a declarar a la policia i demà passarà a disposició judicial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema